Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Laborator de explozibili în periferia Parisului

villejuif.jpg

Explozibil TATP a fost gàsit miercuri într-un apartament din Villejuif (periferia Parisului)
Explozibil TATP a fost gàsit miercuri într-un apartament din Villejuif (periferia Parisului)
Sursa imaginii: 
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Noi produse care ar putea folosi la fabricarea de explozibili au fost găsite joi de anchetatorii francezi într-o încăpere închiriată de unul dintre suspecţii arestaţi miercuri. Zi în care, în periferia Parisului, la Villejuif, a fost descoperit într-un apartament un adevărat mini-laborator destinat la fabricarea de explozibili. Doi bărbaţi au fost puşi în arest preventiv.

Gérard Collomb, ministrul francez de interne, a evocat posibilitatea unei legături între laboratorul descoperit miercuri la Villejuif şi oameni din străinătate, în partidular din Siria şi Irak dar şi din Spania. Cei doi bărbaţi arestaţi şi încarceraţi miercuri au 47, respectiv 36 de ani. Ambii sunt francezi, unul de origine magrebiană, niciunul cunoscut de poliţie. Un al treilea suspect, radicalizat, în vârstă de 37 de ani, a fost arestat şi încarcerat joi în zorii zilei. Cei trei ar putea face parte dintr-un « grup mai larg » spune Collomb.

Din primele elemente ale anchetei, suspecţii erau pe cale să fabrice TATP, un explozibil extrem de instabil utilizat în mai multe atentate comise în Europa în ultimii ani, la Bruxelle în 2016 şi Manchester anul acesta. Este şi explozibilul pe care, luna trecută, o celulă jihadistă de lângă Barcelona încerca să-l fabrice când a sărit în aer casa în care se aflau.

Oamenii arestaţi la Villejuif neagă orice legătură cu terorismul şi spun că vroiau doar să atace bănci. Anchetatorii francezi tind să însă facă o legătură între acest grup şi membrii celulei catalane care au provocat măcelurile de la Barcelona şi Cambrils pe 17 august.

Descoperirea, miercuri, a laboratorului clandestin de la Villejuif, s-a făcut din întâmplare, mai exact în urma semnalului de alarmă tras de un instalator care intervenea în respectivul imobil. TATP, explozibilul artizanal pe cale să fie fabricat acolo, este botezat de organizaţia stat islamic « mama Satanei » şi poate fi fabricat cu produse chimice disponibile în comerţ.

 
Laborator de explozibili în periferia Parisului