Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Uraganele şi iresponsabilitatea edililor

degats-de-louragan-irma-a-saint-martin-_1_0.jpg

Distrugeri provocate de uraganul Irma la Saint Martin
Distrugeri provocate de uraganul Irma la Saint Martin
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Harvey, Irma, José, Katia… Sunt tot atîtea nume de furtuni, uragane, cicloane care fac ravagii succesiv sau în acelaşi timp pe o planetă din ce în ce mai fragilă. De fapt, fenomenele de acest gen nu sunt o noutate absolută, dar modelul de dezvoltare şi de consum adoptat de oameni pretutindeni pe planetă reprezintă un factor de acceerare al dereglărilor climaterice.

Este omul iresponsabil? Da, de o mie de ori da. Iar lista aberaţiilor care îi pot fi reproşate omului este foarte lungă. Începînd cu aglomeraţiile urbane care au crescut ca ciupercile în zonele de coastă şi care sunt primele expuse la inundaţii. In Franţa a apărut anul acesta o carte scrisă de o specialistă canadiană în urbanism, Isabelle Thomas, intitulată “Oraşele cu spirit de prevedere. Cum trebuie construit”. Ea acordă un interviu cotidianului le Monde şi spune ceea ce ar fi trebuit să audă mulţi edili înainte de a fi confruntate oraşele lor cu uragane şi furtuni.

De exemplu, faptul că oraşele trebuie să funcţioneze ca un "burete", adică să fie capabile să absoarbă apa. Iar pentru aceasta există şi soluţii simple, cum ar fi pavarea străzilor şi nu betonarea lor. In zonele sensibile, mai spune Isabelle Thomas, casele trebuie să aibă numaidecît un etaj, cu ieşire pe acoperiş. Iar în unele zone ele ar trebui construite pe piloni. Oamenii trebuie să reînveţe să coabiteze cu apa, să prevadă înainte de catastrofă mai spune specialista canadiană.

Exact această lipsă de prevedere îi este reproşată acum guvernului francez după ce uraganul Irma a devastat insulele franceze Saint-Martin şi Saint-Barthélemy. Distrugerile provocate de uragan au stupefiat opinia publică franceză şi internaţională. Acum însă vin alte veşti proaste din regiune: jafuri, violente, atacuri de domicilii, insecuritate… Franţa a trimis de urgenţă la faţa locului atît militari suplimentari cît şi ajutoare.

O primă estimare a distrugerilor de pe cele două insule se ridică la un miliard două sute de milioane de euro. Santierul reconstrucţiei se anunţă “colosal” transmite agenţia France Presse în legătură cu aceste două insule din Antilele franceze. Un şantier la scara întregului model economic şi de consum al umanităţii ar fi şi el extrem de urgent, pentru ca omul, prin comportamentul său, să nu agraveze şi mai mult schimbările climaterice.