Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Manifestaţii în Franţa, Macron în Antile: coincidenţă sau duel mediatic?

000_s92ws_0.jpg

Strada la Saint-Martin dupa trecerea uraganului Irma
Strada la Saint-Martin dupa trecerea uraganului Irma
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Preşedintele Emmanuel Macron efectuează o vizită pe insulele din Antilele franceze devastate de ciclonul Irma, în timp ce în Franţa are loc prima mobilizare sindicală din această toamnă împotriva reformei preconizată de executiv în privinţa Codului Muncii. Seful statului francez se află sub presiunea unor critici în acest moment, dar el nu este lipsit de abilitate mediatică pentru a le contracara.

Două serii de imagini se vor opune în această zi de marţi 12 septembrie în Franţa, într-un fel de confruntare mediatică. Pe de o parte vor putea fi văzute la televizor manifestaţiile celor care, la Paris şi în alte oraşe ale Franţei, se opun noi reforme legată de piaţa muncii. Iar pe de altă parte vor putea fi văzute, tot la relevizor, imaginile unui preşedinte aflat în vizită de lucru, pe insulele Saint-Martin şi Saint-Barthélemy, unde va lansa de fapt un imens şantier al reconstrucţiei.

Un veritabil duel mediatic deci între cei care, în virtutea unei tradiţii a contestaţiei extrem de înrădăcinată în Franţa, vor face grevă şi vor manifesta, şi un preşedinte tînăr, activ, decis să schimbe lucrurile în ţara sa unde anumite reforme de tip liberal sunt în întîrziere faţă de Germania, Marea Britanie sau chiar Italia şi Spania.

Greu de spus cine va ieşi învingător din această confruntare mediatică, dar personal am sentimentul că nu întîmplător Emmanuel Macron a preferat să plece în Antile chiar în ziua în care executivul de la Paris este confruntat cu prima mare contestaţie socială.

Sigur, el a ştiut să tragă concluziile care se impun din aşa-numitul "sindrom Bush". In 2005, cînd uraganul Katrina a distrus oraşul New-Orleans, preşedintele american de atunci, Bush junior, a reacţionat cu întîrziere, nu şi-a dat seama de gravitatea momentului şi şi-a atras oprobiul opiniei publice mondiale din cauza acelei "lentori" de analiză… Astăzi, cel puţin în lumea occidentală, prezenţa şefilor de stat pe locul catastrofelor naturale a devenit o normă, deşi bine ar fi ca ei să aibă şi prezenţa de spirit pentru a preveni efectele nefaste ale unor astfel de fenomene.

Cum preşedintelui Emmanuel Macron i se reproşează în prezent, din rîndurile opoziţiei, că i-a criticat pe francezi pentru incapacitatea lor de a se reforma, ba chiar că i-ar fi tratat de "leneşi", vizita sa în Antilele franceze ar putea eclipsa într-o anumită măsură polemica născută din unele din declaraţiile sale.