Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primul test sindical pentru Emmanuel Macron

manu.jpg

Presedintele Emmanuel Macron se confruntà cu prima grevà
Presedintele Emmanuel Macron se confruntà cu prima grevà
Image source: 
REUTERS/Philippe Wojazer

Marţi 12 septembrie preşedintele francez Emmanuel Macron este confruntat cu primul său test sindical. La apelul unui singur mare sindicat şi a mai multor minore, este organizată o zi de greve şi de manifestaţii. Protestatarii ies în stradă pentru a denunţa reforma codului muncii. Seful statului a promis déjà că nu va da înapoi, indiferent de importanţa mobilizării stradale.

Sindicatul CGT, la originea apelului la grevă, spune că sunt aşteptate circa 200 de manifestaţii în toată Franţa. Sectoarele cele mai afectate de apelul la grevă riscă să fie energia, transporturile şi sănătatea. Pe lângă CGT, alte sindicate mai mici precum FSU sau Solidaires vor lua parte la proteste. Force ouvrière, sindicat şi el important, a pus însă la îndoială eficacitatea acestei zile de proteste şi deci nu cheamă la grevă chiar dacă unele ramuri sectoriale sau federaţii locale au promis că vor ieşi în stradă. In fine, nici principalul sindicat din Franţa, reformistul CFDT, nu crede că « este foarte strategic din punct de vedere sindical » acest timp de protest.

Cei care vor mărşălui în Franţa vor denunţa proiectul de reformă a codului muncii care, în opinia lor, va dezmembra dreptul muncii de dragul patronatului. Emmanuel Macron, care este confruntat acum cu prima grevă a mandatului său, a promis însă că va reforma Franţa « fără ezitări şi cu certitudinea că ţara are nevoie de acest lucru. Nu voi ceda nimic şi nimănui, nici leneşilor, nici cinicilor şi nici extremiştilor » a mai spus preşedintele provocând astfel o nouă salvă de critici din partea opozanţilor săi sindicali sau de extremă stângă. Nu-iamai puţin adevărat că potrivit ultimelor sondaje de opinie, 6 francezi din 10 sunt opuşi reformei codului muncii iar cota de popularitate a şefului statului este şi ea pe o pantă descendentă.

Primul test sindical pentru Emmanuel Macron