Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Manifestaţii şi greve dar nu paralizie în Franţa contra reformei codului muncii

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

La apelul marelui sindicat CGT şi a unor sindicate mai mici, angajaţii francezi sunt chemaţi azi să facă grevă şi să iasă în stradă pentru a protesta contra reformei codului muncii. Alte două importante sindicate, Force ouvrière şi CFDT, chiar dacă au fost şi ele critice faţă de reforma propusă de guvern, nu au chemat la mobilizare.

Suntem departe de mobilizarea pe care a cunoscut-o Franţa anul trecut contra noii legi a muncii, aşa-zisa lege el-Khomri. Azi dimineaţă, cert în Place de la Concorde câteva camioane oprite îngreunau circulaţia dar traficul nu era nici pe departe paralizat. La fel pe malul Senei, acolo unde până nu demult era o şosea rapidă, la voie Georges Pompidou, acum rezervată jumătate cicliştilor, nu era nici ea plină de maşini, nu era nici un ambuteiaj.

Mersul trenurilor din periferia Parisului pare a fi cel mai afectat, circulă însă totuşi între 50 şi 80% din garnituri. Trenurile de mare viteză TGV nu sunt deloc impactate. Sectorul aerian a fost foarte puţin perturbat de greva controlorilor de zbor şi mai multe licee, ami ales în capitală, au fost blocate de tineri manifestanţi.

Mişcarea de protest contra reformei codului muncii şi ordonanţelor guvernamentale care vor permite aplicarea acestei reforme nu are deci, pentru moment cel puţin, amploarea aşteptată de organizatori. In 2016 ieşiseră în stradă, potrivit poliţiei, peste 400.000 de oameni. E adevărat că nu există acum, spre deosebire de anul trecut, consens sindical în privinţa apelului la grevă lansat de CGT. Si celelalte « mari » sindicate au criticat metoda guvernului dar nici stângistul FO nici reformatorul CFDT nu s-au alăturat azi protestatarilor. Doar unele filiale locale au decis să  iasă la manifestaţii. Sunt prevăzute azi circa 200 de marşuri de protest în toată Franţa; la Paris startul se dă la ora 14. Potrivit specialiştilor interogaţi de colegii noştrii francezi, « din 1995 încoace, adică de 22 de ani, nicio mare mobilizare stradală nu a câştigat însă în faţa guvernului ». E probabil şi motivul pentru care majoritatea sindicatelor preferă să negocieze decât să iasă în stradă.

Seful statului, plecat în mod oportun departe de ţară – el se află în Caraibe, pe insula franceză Saint-Martin decimată de uraganul Irma – Emmanuel Macron deci, şi-a afişat déjà determinarea de a duce reforma până la capăt, de a nu ceda străzii. « Dezbaterea socială nu se măsoară doar în funcţie de mobilizarea străzii » a spus şi purtătorul de cuvânt al guvernului în timp ce ministrul  Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire, a promis că « vom rezista ».