Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


E oficial, Parisul va găzdui Jocurile Olimpice din 2024!

20240paris.jpg

Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Parisul a fost desemnat să găzduiască Jocurile Olimpice din 2024. Decizia  a fost anunţată miercuri în capitala peruană, Lima, unde s-a reunit Comitetul Internaţional Olimpic pentru cea de-a 131-a sesiune. Concomitent oraşul Los Angeles este desemnat pentru a găzdui Jocurile Olimpice din 2028. Franţa merita un astfel de moment, spun responsabilii care au pilotat candidatura franceză, mai ales după cîteva eşecuri care au fost tot atîtea mari dezmăgiri.

Parisul are într-adevăr la activ cîteva “înfrîngeri” dureroase în materie de candidaturi pentru găzduirea Jocurilor Olimpice. El a vrut şi nu a reuşit să le găzduiască în 1992, apoi în 2008. Cea mai teribilă decepţie a fost însă legată de candidatura pentru găzduirea lor în 2012, cînd Parisul a fost în competiţie cu Londra. Multă cerneală a curs atunci în Franţa pentru că toată presa a vorbit despre mecanismele oficiale şi secrete ale acestor candidaturi, iar la acea oră a devenit limpede că premierul britanic de atunci, Tony Blair, a ştiut să deschidă porţile mai bine decît preşedintele de atunci al Franţei, Jacques Chirac.

Acum Paris înregistrează practic o victorie fără concurenţi. De unde şi entuziasmul public mai puţin vizibil. Negocierile din culise au distribuit într-un fel echitabil rolurile. Parisul pentru 2024, Los Angeles pentru 2028. Să precizăm că Parisul a beneficiat şi de retragerea unor candidaturi. Boston, Roma, Budapesta şi Hamburg s-au retras din competiţie, ceea ce a redus tensiunea duelului dintre Paris şi Los Angeles.

Printre atuurile Parisului se numără faptul că oraşul dispune deja de toate infrastructurile necesare unei astfel de competiţii internaţionale. Agenţia France Presse dă şi nişte cifre concludente: "în proporţie de 93 sau chiar de 95 la sută" totul este pregătit. Stadionul Franţei, la care se ajunge doar în cîteva minute din centrul Parisului cu un tren expres regional, va găzdui ceremoniile de deschidere – închidere a manifestării, precum şi numeroase probe sportive.

Nu există nici cel mai mic risc ca în Franţa să se repete scenariile din Grecia sau din Brazilia, care au lansat şantiere enorme pentru a găzdui jocurile olimpice şi au pierdut sume considerabile. Ceea ce nu înseamnă că Parisul nu va profita din punct de vedere economic de ocazie şi de elenul sportiv şi festiv. Este prevăzută, de exemplu, reabilitarea şi modernizarea unei întregi zone din nordul capitalei, este vorba de Saint-Denis.

Suma totală estimată de Paris pentru organizarea acestor jocuri este de şase miliarde şase sute de mii de euro, faţă de 11 miliarde cît ai costat cele de la Londra sau de la Rio. Ar mai fi de spus că Parisul nu a mai găzduit olimpiade de o sută de ani. Singurele Jocuri Olimpice organizate în capitala Franţei s-au derulat în 1900 şi în 1924.

Comitetul Internaţional Olimpic atribuie pentru prima dată două ediţii, iar votul, tot pentru proma dată, se face prin ridicare de mîini şi nu în mod secret. Acest exerciţiu de transparenţă şi claritate intervine însă pe fondul unui scandal, întrucît în Brazilia a fost deschisă o anchetă în urma unor acuzaţii de corupţie la atribuirea Jocurilor olimpice din 2016 oraşului Rio.