Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: noi măsuri legate de lupta anti-teroristă care vizează însă şi imigraţia clandestină

2016-10-28t134757z_1787751277_d1beujotgfaa_rtrmadp_3_europe-migrants-paris_0.jpg

Migranti la Paris, în zona Stalingrad, asteptînd ajutoare alimentare - 2016
Migranti la Paris, în zona Stalingrad, asteptînd ajutoare alimentare - 2016
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

În Franţa executivul propune un nou proiect de lege în materie de luptă împotriva terorismului. Printre altele se prevede o extindere a zonelor unde pot fi efectuate controale de identitate inopinate.

Pînă acum controalele de identitate efectuate inopinat erau posibile pe o zonă de 20 de kilometri în jurul frontierelor. Acum el devine posibil practic pe tot teritoriul Hexagonului. Conform regulilor de pînă acum controalele inopinate erau posibile doar în incinta gărilor, a aeroporturilor sau a porturilor. Acum controalele pot fi efectuate şi în jurul unor astfel de puncte nevralgice, în număr de 373 în Franţa. Unele asociaţii denunţă în Franţa "un regres al libertăţilor publice" şi îşi exprimă temerea că măsurile respective vor fi aplicate şi în vederea limitării imigraţiei ilegale.

Lupta anti-teroristă, spun aceste asociaţii care încearcă să-i protejeze pe migranţi, este doar un pretext pentru alungarea a mii de persoane care caută protecţie, şi chiar pentru sancţionarea penală a celor care îi ajută pe imigranţii ilegali.

Agenţia France Presse reaminteşte într-o depeşă că preşedintele Emmanuel Macron s-a angajat în două direcţii, la capitolul imigraţiei: pe de o parte să asigure o primire mai generoasă celor care au motive să ceară drept de azil, iar pe de altă parte să-i repratrieze sistematic pe migranţii economici.

In materie de imigraţie, perioada de "angelism" în care a trăit Europa pare să se fi încheiat. Este simptomatic faptul că pînă şi Papa Francisc, care pînă acum a pledat pentru primirea fără rezerve a tuturor năpăstuiţilor lumii, şi-a schimbat opinia. Aflat într-o vizită în Columbia el a spus că generozitatea în materie de primire a migranţilor trebuie conjugată cu o anumită "prudenţă" a guvernelor. Mai precis, Papa consideră că trebuie primiţi imigranţii în măsura în care este posibilă şi integrarea lor.

Mai semnalez la acest capitol că în ultimul timp a scăzut numărul migranţilor sosiţi pe coastele italiene din Libia. Supravegherea mai intensă a coastelor libiene şi dezmembrarea unor reţele de traficanţi a redus prentru moment presiunea migratorie. Ironia soartei este că unii dintre traficanţi s-au reconvertit în agenţi de securitate şi contribuie acum la combaterea imigraţiei clandestine, după cum arată un trimis special al Agenţiei France Presse în Libia.