
Special Paris
Patrimoniu: dulgheri şi artizani francezi ai feroneriei la Țibănești – interviu cu Caroline d’Assay
11-11-25-06-20-08big_conac.jpg

Caroline d’Assay mi-a explicat în primul rînd în cîteva fraze care este raţiunea de a fi a Fundaţiei creată în anul 2000 de arhitectul Serban Cantacuzino. Fundaţia are filiale în România, Franţa şi Marea Britanie.
"Scopul Fundaţiei este de a se ocupa de patrimoniul românesc, de a-l proteja, de a-l restaura, de a-l pune în valoare, pentru că aşa cum ştie toată lumea el a avut mult de suferit în anii totalitarismului."
In decursul anilor Fundaţia "Pro Patrimonio France" a reuşit să contribuie la restaurarea Vilei Golescu de lîngă Cîmpulung Muscel, să lanseze un proiect pentru salvarea a 60 de biserici de lemn şi să readucă la viaţa casa de la Mihăileni, din judeţul Botoşani, care a aparţinut mamei lui George Enescu. Caroline d’Assay mi-a dat detalii despre ceea ce îşi propune să facă la Țibănești:
"Acesta este un proiect în partenerita cu Asociaţia Maria care se ocupă de conacul de la Țibănești precum şi cu mişcarea “Les Compagnon du Devoir” (Companionii Datoriei). Sunt meşteri în domeniul feroneriei, arta prelucrării fierului, care sunt deja de zece ani prezenţi în România. Intre timp a fost creată o şcoală de feronerie pentru elevii locali, de la Tibăneşti, în parteneriat cu un liceu profesional. Noi ne implicăm acum pentru a mări localul în care funcţionează atelierul de fierărie, care a fost instalat în dependenţele conacului, pe strada principală a localităţii. Si trebuie să refacem acoperişul, pentru că structura de lemn nu este bună. Conacul este un monument istoric, deci totul trebuie făcut după regulile artei. Am obţinut ajutorul excepţional al Asociaţiei "Dulgheri fără frontiere" care lucrează ca pe vremuri, doar cu energia braţelor lor, cînd construiau şarpantele caselor şi bisericilor de altădată. Si mai avem ajutorul asociaţiei "Ucenicii companioni" ai oraşului Rouen. Toţi aceştia vin în septembrie la Țibăneşti pentru a reface şarpanta atelierului de fierărie, care trebuie însă acoperit înainte de venirea iernii, deci căutăm ţigle…"
Iată deci apelul lansat de Pro Patrimonio France : 7000 de ţigle sunt necesare pentru acoperişul atelierului de fierărie. Donaţiile au început să vină, fundaţia franceză a trimit un mesaj în care arată că în proporţie de 12 la sută acoperişul este salvat…
Dincolo de aceste detalii mi se pare extrem de important faptul că 25 de dulgheri care fac parte din Asociaţia "Charpentiers sans frontières" au decis să mearcă în România, precum şi 17 ucenici feronieri de la Rouen. Franţa, care deţine un parimoniu arhitectural şi artistic unic în lume, a reuşit să transmită şi secretele unor meserii speciale. Arta de a restaura este una cu totul şi cu totul specială, şi tot ceea ce pot învăţa românii de la francezi în această privinţă este extrem de important, pentru ca patrimoniul românesc să-şi poată regăsi strălucirea dar mai ales autenticitatea.