Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Schengen: Cinci state europene vor să prelungească controalele la frontierele interne

schengen.jpg

Controalele la granitele interne ale spatiului Schengen au fost reintroduse provizoriu dupà atentatele din noiembrie 2015 de la Paris
Controalele la granitele interne ale spatiului Schengen au fost reintroduse provizoriu dupà atentatele din noiembrie 2015 de la Paris
Image source: 
Reuters/Joan Castro

Comisia europeană a anunţat în urma unei reuniuni a miniştrilor de interne că va revizui regulile privind controalele la frontierele din interiorul spaţiului Schengen. « Codul Schengen nu mai este destul de bine adaptat noilor provocări în materie de securitate » spun oficialii de la Bruxelles.

Franţa şi Germania au fost primele state care au estimat că regulile Schengen sunt prea rigide în faţa ameninţării teroriste transfrontaliere. După atentatele de la Paris din noiembrie 2015, Franţa restabilise controale la graniţele sale. Potrivit acordului de la Schengen, aceste controale provizorii nu pot dura mai mult de 6 luni dar, în cazuri excepţionale, se pot prelungi până la 2 ani. Ori acest răgaz se termină pe 31 octombrie.

Acum doi ani, ca să reintroducă controalele la frontiere, Parisul invocase ameninţarea teroristă. Pe urmele Franţei o luaseră apoi Germania, Austria, Danemarca şi Norvegia. Toate 4 însă din alte raţiuni şi anume afluxul de migranţi. Comisia europeană estimează că această justificare nu mai există azi şi că până pe 11 noiembrie cele 4 trebuie să renunţe la controale.

Acum însă cele 5 ţări citate mai înainte cer ca în numele combaterii terorismului, regulile să fie îndulcite. Cu alte cuvinte, Franţa, Germania, Austria, Danemarca şi Norvegia vor să poată reintroduce controale provizorii timp de 2 ani – şi nu doar 6 luni ca până acum – iar în cazuri excepţionale, prelungirea maximă să fie 4 ani – şi nu 2 cum e azi.