Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zapad-2017, manevrele «defensive» care îi sperie pe vecinii Rusiei

Vice-ministrul rus al Apàràrii, Alexandr Fomin, prezintà exercitiile militare«Zapad-2017» în cursul unei conferinte de presà la Moscova, pe 29 august 2017

Rusia şi Belarus au lansat joi vaste manevre militare comune. Exerciţiile – botezate «Zapad 2017» – Vest sau Occident 2017 – vor dura o săptămână şi au loc nu departe de frontiera cu Lituania şi Polonia. In ciuda faptului că Moscova asigură că «aceste manevre sunt defensive şi deloc îndreptate împotriva vreunei ţări», mai multe state aliate din NATO se tem de posibile provocări.

Manevrele din cadrul « Zapad 2017 » au loc în contextul în care Moscova şi NATO întreţin cele mai proaste relaţii de când s-a terminat războiul rece.

Oficial, Rusia spune că participă doar 12.700 de militari la aceste exerciţii. Experţi lituanieni şi estonieni avansează cifra de 100.000 de oameni ceea ce ar reprezenta cele mai importante desfăşurări de forţe de la terminarea războiului rece.

Această bătălie a cifrelor e departe de a fi neutră. OSCE – Organizaţia pentru securitate şi cooperare în Europa - îi obligă pe membrii ei să invite observatori din afară deîndată ce sunt reuniţi peste 13.000 de miltari. Avansând cifra de doar 12.700, Moscoca se vrea deci în limitele admise fără observatori. Problema este că aceste exerciţii, odată terminate, se vor putea solda cu « uitarea » unor militari ruşi la faţa locului, în Belarus.

Din punct de vedere al aparaturii militare, « Zapad 2017 » se vor şi mai impresionante. Oficial sunt antrenate în manevre 70 de avioane şi elicoptere, aproape 700 de vehicule – din care 250 de tancuri – şi 200 de tunuri sau alte piese de artilerie. In fine, în marea Baltică sunt mobilizate circa zece vase de război.

Manevrele au loc loc în Belarus – ţară aliată cu Rusia lui Vladimir Putin – în enclava rusă Kaliningrad şi în mai multe regiuni din nord-vestul Rusiei. Cu alte cuvinte, totul se derulează la doi paşi de Polonia şi statele baltice. « Cu scopul de a intimida şi impresiona statele vecine dar şi opinia publică din Rusia » spun specialiştii occidentali. Si cu riscul de a asista la incidente

Ca să prevină orice derapaj, SUA au trimis încă de la începutul anului în Polonia 3.500 de soldaţi, 7 avioane de vânătoare de tip F-35 şi aproape 600 de paraşutişti.  Donald Trump, deîndată ales, exprimase dubii cu privire la un eventual sprijin american în cazul în care o ţară baltică ar fi atacată. In urma criticilor exprimate, inclusiv de NATO, şeful Casei albe şi-a mai îndreptat opţiunile.

Dorind să fie conciliant, Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, spunea joi într-un interviu acordat agenţiei ruseşti RIA-Novosti că « Alianţa nu vrea un nou război rece, nici o nouă cursă a înarmărilor ». Nu-i mai puţin adevărat că acest climat de tensiune este alimentat şi de faptul că exerciţiile « Zapad 2017 » au loc concomitent cu nişte  manevre în Ucraina la care iau parte şi militari americani. Tot acum au loc manevre şi în Suedia care mobilizează aproape 20.000 de militari. Un exerciţiu care simulează un atac fictiv venit din partea unui opozant « mai mare şi mai sofisticat ». Supralicitarea şi acuzaţiile reciproce de manevre periculoase îsi capătă aici întreaga semnificaţie.

 
Zapad-2017, manevrele «defensive» care îi sperie pe vecinii Rusiei