Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parisul serbează atribuirea JO din 2024 şi solidaritatea cu ţările sărace (VIDEO)

img_20170918_175401.jpg

Parizienii serbeazà atribuirea JO din 2024 si solidaritatea cu tàrile în dezvoltare
Parizienii serbeazà atribuirea JO din 2024 si solidaritatea cu tàrile în dezvoltare
Image source: 
Vasile Damian

Week-end muzical-festiv la Paris. Duminică după-amiază circa 200.000 de oameni au venit să asiste la evenimentul « Printemps solidaire » - « Primăvara solidară ». O operaţiune destinată să sensibilizeze opinia publică la fenomenul solidarităţii internaţionale. Obiectivul este de convinge a guvernanţii francezi şi în particular pe preşedintele Emmanuel Macron să acorde 0,7% din PIBul ţării statelor sărace, în dezvoltare. Actualmente Franţa nu dă « decât » 0,38% din bogăţia ei acestor ţări în timp ce Marea Britanie, Danemarca, Olanda sau Norvegia acordă déjà cele 0,7 procente promise în cadrul ONU acum déjà 48 de ani.

Artişti precum Matthieu Chedid (-M-), Alain Souchon, grupul FFF sau muzicianul de reggae din Coasta de Fildeş, Tiken Jah Fakoly, au venit pe scenă ca să cânte între două intervenţi ale unor actori ai societăţii civile precum Hindou Oumarou Ibrahim, Cyril Dion sau Runa Khan.

Vineri seara, după ce a fost primită în audienţă de preşedintele Emmanuel Macron, delegaţia franceză de promovare a JO din 2024 a venit în faţa Primăriei Parislui ca să asiste la concertul gratuit oferit cu ocazia atribuiri olimpiadei de peste 7 ani capitalei franceze.

Nu au lipsit de la festiviăţi muzicieni precum Amir, Liam Payne sau venerabila Sheila dar nici responsabili politici sau sportivi precum fostul campion de canoe, Tony Estanguet, ex-atletul Guy Drut, primăriţa Parisului Anne Hidalgo sau Valérie Pécresse, preşedinta regiunii Ile-de-France.