Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Până la 2.000 de euro primă pentru renunţarea la vechea maşină

nicolas_hulot_ministrul_tranzitiei_ecologice.jpg

Nicolas Hulot, ministrul francez al Tranzitiei Ecologice
Nicolas Hulot, ministrul francez al Tranzitiei Ecologice
Sursa imaginii: 
REUTERS/Michel Euler

Ministrul Tranziţiei Ecologice din Franţa, Nicolas Hulot  anunţă măsuri importante în ceea ce priveşte planul de îmbunătăţire a mediului înconjurător. Francezii vor beneficia în curând de sume importante pentru a utiliza energii mai puţin poluante.

Nicolas Hulot a dezvăluit patru măsuri importante din cadrul unui « pachet de solidaritate climatică ». Sunt primele măsuri concrete pentru a pune în practică acordul de la Paris privind îmbunătăţirea mediului înconjurator.

Ideea ministrului este renunţarea totală la vânzările autoturismelor diesel până în 2040.

Prima măsură vizează acordarea unei prime de schimbare a autoturismelor. Se acordă celor care vor să renunţe la vechea maşină poluantă pentru a trece la una cu slabe emisii de CO2. Prima ar putea ajunge până la 2.000 de euro în schimbul maşinilor poluante iar pentru cei care vor să treacă la o maşină electrică prima ar putea urca până la 2.500 de euro, de anul viitor. Până acum, aceşti bani erau rezervaţi doar familiilor cu venituri modeste.

A doua măsură vizează acordarea unor “cecuri de energie”. 4 milioane de familii cu venituri mici vor fi ajutate astfel să îşi achite factura de energie. Banii vor fi acordaţi automat în funcţie de veniturile familiale. Media este de 150 de euro pentru întreg anul 2018, pentru o familie, urmând ca din 2019 să se ajungă la 200 de euro.

Totodată, vor fi ajutaţi cei care derulează lucrări de îmbunătăţire a confortului energetic. Cei care îşi modernizează în prezent locuinţa, pentru a reduce consumul energetic, le este redus din impozit. Dar, pentru a nu fi descurajaţi cei cu venituri mici, vor fi acordate prime prin care se vor deconta practic lucrările, odată ele încheiate.  

Ultima măsură vizează sistemul de încălzire. Aici, ministerul încurajează utilizarea unor sisteme pe lemne, spre exemplu. Ajutorul ar putea ajunge la 3.000 de euro.