Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa şi SUA nu prezintă aceleaşi priorităţi la ONU

trump_macron.jpg

Emmanuel Macron si Donald Trump, luni 18 septembrie 2017, într-un hotel din New York în ajunul discursurilor lor la ONU
Emmanuel Macron si Donald Trump, luni 18 septembrie 2017, într-un hotel din New York în ajunul discursurilor lor la ONU
Sursa imaginii: 
LUDOVIC MARIN / AFP

Preşedinţii francez şi american, Emmanuel Macron, respectiv Donald Trump, susţin astăzi primele lor discursuri în faţa Adunării generale ONU. Cu siguranţă că divergenţele de viziuni ale celor doi lideri vor apărea cu această ocazie, în particular în dosare sensibile precum Iranul, Siria dar şi Coreea de nord. In ajunul acestor discursuri, Macron şi Trump s-au întâlnit luni seara şi au vrut să arate o imagine convivială a acestei întâlniri.

Din spusele corespondentului RFI la New York, această a 4-a întâlnire Macron-Trump, organizată într-un mare hotel din Manhattan, a fost « foarte convivială ». Cei doi lideri şi-au făcut reciproc complimente, preşedintele francez a conversat la început în engleză cu omologul său american după care a trecut la franceză când a vrut să insiste pe punctele de convergenţă cu Trump. Acesta din urmă, vizibil marcat de vizita efectuată la Paris în iulie cu ocazia zilei naţionale franceze, a spus că plănuieşte să organizeze şi el la Washington o defilare militară de ziua naţională a SUA după modelul francez. In ciuda acestei familiarităţi afişate timp de mai bine de o oră, palatul Elysée nu s-a încumetat să spună că toate dosarele au fost deblocate chiar dacă, cum scrie din nou colegul nostru de la faţa locului, « Macron preferă să vadă jumătatea plină a paharului, nu pe cea goală ».

Ce puncte de divergenţă persistă între Paris şi Washington?

Subiect încă de discuţie între cele două capitale este de exemplu acordul privind clima, semnat în 2015 la Paris şi din care Donald Trump s-a retras. Tot fricţiuni franco-americane provoacă şi acordul privind dosarul nuclear iranian. Un acord pe care Trump îl critică vehement dar la care Franţa nu vrea să renunţe estimând că Teheranul îl respectă întocmai. « In cazul în care renunţăm la acest acord, deschidem cutia Pandorei şi riscăm să se instaleze în Orientul apropiat şi mijlociu o Coree de nord ; riscăm o spirală de proliferare nucleară » spune Parisul.

Nu doar clima şi Iranul divizează însă cele două capitale. După cum remarcă ziarul Le Monde, denunţând « libanizarea » Siriei unde, se ştie, forţe iraniene au fost desfăşurate ca să sprijine regimul lui Bachar al-Assad, Trump se opune de facto ideii franceze de a creea un grup de contact pentru a stabiliza Siria, grup în care Iranul ar fi reprezentat.

La ce discursuri ne putem aştepta din partea lui Macron şi Trump la ONU?

Spre deosebire de Macron care şi-a propus ca de la tribuna ONU să insite pe rezolvarea crizelor şi promovarea multilateralismului, Trump e dimpotrivă, tentat de izolaţionism. In discursul său, liderul de la Casa albă va evoca de exemplu Iranul şi Coreea de nord pe care le va descrie drept « ameninţătoare » pentru securitatea mondială şi va cere acţiuni ferme internaţionale împotriva lor.

Cum notează corespondentul ziarului Libération la New York, Trump ar putea de asemenea în discursul său de la ONU « să explice cum viziunea sa despre cooperarea internaţională este fondată pe respectarea suveranităţii naţiunilor ». Un fel alambicat de a spune că SUA se pot angaja în acţiuni în afara graniţelor ţării fără să repună însă în cauză « America First », principalul slogan de campanie al liderului de la Casa albă.