Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«Talibanii ortodocşi» din Rusia

talibani_ortod.jpg

Andrei Kormukhin, lider al unei miscàri ultraortodoxe, considerà cà a vorbi despre relatia tarului Nicolae al II-lea cu o balerinà este un sacrilegiu
Andrei Kormukhin, lider al unei miscàri ultraortodoxe, considerà cà a vorbi despre relatia tarului Nicolae al II-lea cu o balerinà este un sacrilegiu
Sursa imaginii: 
lefigaro.fr/AFP/Iuri Kabodnov

Filmul «Matilda» al regizorului rus Alexei Outchitel, care evocă povestea de dragoste dintre ţarul Nicolae al II-lea şi o balerină (Matilda Kshesinskaia), continuă să provoace furia unor credincioşi ruşi. Context în care ziarul Le Figaro a decis să acorde un lung articol acestor «talibani ortodocşi».

Le Figaro se opreşte mult asupra figurii lui Alexandr Kalenin. Fondator al organizaţiei « Stat creştin » - mişcare ce revendică 4.500 de membri şi care se vrea o replică în faţa organizaţiei stat islamic – Kalenin ameninţă toate cinematografele din Rusia care vor să proiecteze respectivul film dar dezminte că ar fi participat la vreo acţiune violentă. « Matilda » este considerat de creştinii ruşi drept un sacrilegiu », spune virulentul activist de doar 33 de ani. El a obţinut în parte câştig de cauză. Prima reţea de distribuţie din Rusia care deţine peste 620 de săli de cinema a renunţat să mai proiecteze filmul « din motive de securitate » după ce o serie de clădiri au fost incendiate. În ciuda criticilor şi a presiunilor, responsabilii ruşi au autorizat în luna august difuzarea acestei pelicule la Moscova.

Organizaţia « Stat creştin » apare în contextul în care de multă vreme diverse curente ultraortodoxe seamănă zâzanie în Rusia. Discursul lui Kalenin nu respectă canoanele Bisericii iar gruparea sa acţionează în afara clerului. Unii comentatori îl descriu drept « terorist ortodox » scrie Le Figaro. Ziar care notează că în paralel cu « Stat creştin » a apărut şi organizaţia « Crucea ţarului », şi ea foarte critică vizavi de filmul « Matilda ».

Toate aceste mişcări au în comun faptul de a apărea cu ocazia aniversării a unui secol de la revoluţia bolşevică, sinonimă cu distrugerea Bisericii ortodoxe odată cu uciderea figurii cristice a lui Nicolae al II-lea. Pentru toţi aceşti fundamentalişti ortodocşi, pelicula reprezintă o a doua ucidere, simbolică, a ultimului ţar al Rusiei.

 
«Talibanii ortodocşi» din Rusia