Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron în faţa unei serii de mobilizări contestatare

2017-08-30t120502z_1190569556_rc15b7e9a900_rtrmadp_3_france-reform-protest_0.jpg

CGT, sindicatul cel mai mobilizat împotriva reformelor preconizare de Emmanuel Macron
CGT, sindicatul cel mai mobilizat împotriva reformelor preconizare de Emmanuel Macron
Image source: 
credit foto: rfi.fr / REUTERS/Charles Platiau

În Franţa, sindicatele care se opun reformelor preconizate de executiv în ce priveşte piaţa muncii s-au mobilizat din nou pentru o zi naţională de protest. Strategia respectivelor sindicate este acceaşi ca la precedenta zi de mobilizare, de pe 12 septembrie: greve, manifestaţii şi operaţiuni de blocare a circulaţiei. In funcţie de amploarea contestaţiei se va decide soarta noului Cod al muncii dorit de preşedintele Emmanuel Macron ca un element de eliberare a energiilor în Franţa.

“Cred în democraţie dar democraţia nu înseamnă strada”. Această frază pronunţată marţi de preşedintele Macron la New York, în contextul unui interviu acordat canalului de televiziune CNN, i-a iritat fără îndoială pe unii sindicalişti hexagonali. După cum i-a iritat pe mulţi fraza pronunţată de şeful statului francez la începutul acestei luni la Atena, cînd a spus că nu v-a ceda “în faţa leneşilor”.

Asistăm în orice caz la un moment de creştere a tensiunii sociale în Franţa. O nouă zi de protest, la iniţiativa lui Jean-Luc Mélenchon, liderul radicalilor de stînga, va avea loc sîmbătă 23 septembrie. Două sindicate reprezentînd lucrătorii din transporturi vor intra în grevă pe 25 septembrie, cu avertismentul că ea va putea fi prelungită. Pe 28 septembrie a fost anunţată o zi de contestaţie a pensionarilor, nemulţumiţi de creşterea impozitelor, care îi penalizează. Iar pe 10 octombrie se va derula o zi de protest a funcţionarilor, nemulţumiţi de suprimările de posturi. La toate acestea se mai adaugă un preaviz de grevă a sindicatului CGT din serviciul public, grevă prevăzută între 25 septembrie şi 15 octombrie.

Perioada va fi dificilă pentru executiv şi mai ales pentru tînărul preşedinte francez decis de fapt să obţină de la concetăţenii săi ceea ce nici unul dintre predecesorii săi nu a reuşit, şi anume să-i facă să adopte un stil de muncă mai "susţinut", mai anglo-saxon, cu mai puţine avantaje sociale şi mai adaptat la imperativele globalizării şi ale mobilităţii.

"Îi respect pe cei care manifestează, dar îi respect şi pe alegătorii francezi, iar ei au votat în favoarea schimbării", a mai spus Emmanuel Macron tot la New York şi tot pe CNN. Pentru şeful statului francez reforma Codului Muncii este un remediu, dacă nu garantat în orice caz promiţător împotriva şomajului. In Franţa rata şomajului este de 9,6 la sută, în timp ce media, în Europa, este de 7,8 la sută.

Observatorii avizaţi vor scruta cu mare atenţie cifrele legate de participanţii la toate aceste manifestaţii şi acţiuni de protest. Un politolog francez declară pentru Agenţia France Presse că de fapt mişcarea de contestaţie este în pierdere de viteză. Francezii, spune el, au intrat într-o fază de resemnare legată de reformele necesare şi impopulare, iar în prezent sunt dispuşi să le accepte, deşi fără entuziasm.

Nici unui francez nu-i scapă o evidenţă, şi anume că marele concurent al Franţei, este vorba de Germania, afişează performanţe economice superioare. Francezii mai ştiu că nici vocea Franţei pe plan mondial nu poate răsuna cu autoritate dacă pe plan intern economia nu se va redresa. Nu este exclus ca în zilele următoare alegerile din Germania să aibă o influenţă asupra opiniei publice hexagonale.

Sindicatele cele mai decise să se mobilizeze împotriva lui Macron afirmă mereu că Germania este “un infern social”. Mai rămîne întrebarea: cum e posibil ca aceşti germani care trăiesc într-un “infern social” să se pregătească acum să o aleagă din nou, în mod triumfal, pentru a patra oară, în funcţia de cancelar, pe doamna Angela Merkel? Altfel spus pe cineva a cărui voce contează mult în Europa şi în lume, şi care nu s-a inspirat niciodată din “paradisul social” francez…