Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sondaj privind ataşamentul musulmanilor faţă de ţările europene în care trăiesc

minaret-mosquee-de-stockholm_0.jpg

Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

In proporţie de 76 la sută musulmanii care trăiesc în Europa declară că sunt ataşaţi de ţările respective. Este ceea ce rezultă dintr-o anchetă realizată de Agenţia Europeană pentru drepturile fundamentale, într-un moment cînd numeroasele cazuri de radicalizare islamistă au suscitat nelinişte în multe capitale.

Rezultatul acestei anchete sună ca o veste bună în contextul în care, pe fond de imigraţie masivă şi de terorism islamist un anumit sentiment de prudenţă, dacă nu chiar de respingere faţă de comunitatea musulmană, a luat amploare în Europa. Realizatorii anchetei au intervievat persoane de religie musulmană care trăiesc în 15 ţări europene. Trei sferturi dintre ele au încredere în instituţiile ţărilor respective, deşi un sfert se consideră discriminate din cauza originii lor.

Tările în care musulmanii îşi exprimă cel mai puternic ataşamentul faţă de noua lor patrie sunt Finlanda, Suedia, Marea Britanie, Franţa şi Belgia. Acest sentiment este ceva mai slab în Italia, Olanda, Austria şi Grecia.

De notat că în două ţări, Franţa şi Olanda, generaţiile care au sosit în anii 60 sau 70 se simt mai ataşate de noul lor cadru de viaţă decît copiii născuţi ulterior.

Directorul Agenţiei Europene pentru drepturile fundamentale, organism bazat la Viena, consideră că acest sudiu infirmă total teza conform căreia musulmanii nu s-ar fi integrat în societăţile europene.

Dintre femeile de origine musulmană care poată voalul islamic, şi care au răspuns anchetei, 39 la sută afirmă că au fost confruntate cu “gesturi sau cu priviri” de natură discriminatorie. Patru musulmani din zece mai declară că în ultimii cinci ani s-au simţit discriminaţi din cauza religiei lor.

Acest studiu are fără îndoială meritul de a arunca o altă lumină asupra unei comunităţi în sînul căreia s-au născut unii dintre teroriştii care au acţionat în ultimii ani în Europa şi mulţi dintre tinerii care s-au dus în Siria să lupte de partea jihadismului.

Din acest studiu mai deducem însă ceva, şi anume că termenul de “integrare” începe să fie total abandonat în Europa. El a devenit irealist şi neoperaţional, studiile  care se ocupă de musulmanii din Europa recurg acum la concepte ceva mai “soft”, precum cel de “ataşament”.