Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Belle-Ile-en-Mer, un paradis breton (VIDEO)

img_6081.jpg

Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Belle-Ile-en-Mer este cea mare dintre insulele bretone. Aflată la doar 15 km distanţă de peninsula Quiberon, Belle-Ile se întinde pe circa 20 km lungime şi, uneori, 9 km lăţime. Vizitată anual de zeci de mii de turişti, care adesea aleg bicicleta ca mijloc de locomoţie, Belle-Ile găzduieşte la Le Palais, principalul port, o superbă citadelă, o fortăreaţă concepută în mare parte de genialul Vauban în secolul 17.

Nu departe de acest monument istoric, Franţa va construi la începutul secolului 20 un penitenciar pentru minorii delicvenţi. In ciuda unei revolte a tinerilor, intrată în analele istoriei, închisoarea nu-şi va închide definitiv porţile decât în 1977.

Frumuseţiile naturale ale insulei şi climatul agreabil au atras de-a lungul anilor artişti şi personalităţi. La începutul secolului trecut, celebra actriţă Sarah Bernhardt îşi cumpără o casă pe coastă, nu departe de Pointe des Poulains, unde îşi va petrece ultimele veri. Va dori chiar să fie îngropată acolo, pe o stâncă, dar celebritatea ei va obliga autorităţile din aceea epocă să organizeze funeralii naţionale şi s-o înmormânteze la cimitirul Père Lachaise din Paris.

Pictorul Claude Monet descoperă Belle-Ile-en-Mer în 1886, an în care va realiza la faţa locului, mai exact la Port Coton, nu mai puţin de 39 de pânze cu peisajele de acolo.