Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce aşteaptă Franţa de la viitoarea coaliţie guvernamentală de la Berlin

2017-05-15t162747z_1096012134_rc14f1770f20_rtrmadp_3_germany-france-leaders_0.jpg

Emmanuel Macron primit calduros la Berlin de Angela Merkel pe 15 mai 2017
Emmanuel Macron primit calduros la Berlin de Angela Merkel pe 15 mai 2017
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr / REUTERS/Fabrizio Bensch

În Franţa este urmărit cu foarte mare interes scrutinul legislativ din Germania care va avea un impact important asupra viitoarei etape a construcţiei europene. Parisul nu s-a îndoit nici o clipă de victoria doamnei Angela Merkel, nu aici este problema. Ceea ce îl interesează cel mai mult acum pe preşedintele Emmanuel Macron este cu cine se va alia cancelara germană pentru a guverna.

Tînărul preşedinte francez are mari ambiţii europene, el speră chiar să remodeleze, împreună cu doamna Angela Merkel, zona euro. Visul lui Emmanuel Macron de a influenţa mai mult destinul Europei depinde acum însă, în mare măsură, de viitorul aliat la guvernare al doamnei Merkel.

Este ceea ce consideră un analist al revistei l’Express, Clément Daniez, care scrie următoarele: "Dacă Emmanuel Macron ar fi putut vota la alegerile legislative din Germania, el ar fi introdus în urne nu un buletin în favoarea doamnei Angela Merkel ci în favoarea candidatului social-democrat Martin Schultz".

Acesta este de fapt omul care, în calitate de aliat al doamnei Merkel, ar servi cel mai bine şi ambiţiile europene ale lui Emmanuel Macron şi ale Franţei. Seful statului francez a lansat o serie de propuneri în privinţa Europei, iar doamna Angela Merkel pare să-i fi promis că Germania va adopta în viitor o poziţie mai "flexibilă" pentru a putea lucra împreună cu Franţa.

Presa franceză a evocat deseori un aşa-zis "pact" de cooperare între cei doi lideri decişi să repună Europa pe şine după "cutremurul" numit Brexit şi în contextul incertitudinilor geopolitice mondiale purtînd marca Donald Trump. Propunerile franceze în privinţa Europei ar urma deci să se regăsească pe masa negocierilor în momentul cînd doamna Merkel îşi va căuta aliatul în vederea guvernării.

Dacă acest aliat vor fi însă liberalii, o parte din elanul european al lui Emmanuel Macron riscă să fie penalizat. Poate că nu întîmplător şeful statului francez a semnat ordonanţele legate de noul Cod al Muncii cu o zi înainte de legislativele germane. El vrea să demonstreze că merge ferm pe calea reformelor ceea ce înseamnă şi asumarea unei discipline bugetare europene pe care germanii o aşteaptă de mult de la Franţa.