Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Strategii culturale: cînd teatrele se instalează în mari centre comerciale…

La Paris, un mare complex teatral privat urmează să fie inaugurat, pe 26 septembrie, în incinta unui centru comercial din arondismentul 13. O încercare originală de a atrage spre cultură o parte din publicul care vine de fapt în pelerinaj într-un templu al comerţului.

"Le 13e Art" se va numi acest spaţiu artistic pluridisciplinar, anunţat deja ca fiind "cel mai mare teatru privat" din zona pariziană numită "rive gauche". In mod tradiţional, la Paris, teatrele private şi industria de divertisment au proliferat pe malul drept al Senei, deci pe "rive droite", în timp ce malul stîng, "le rive gauche" a fost unul al boemei culturale, al Univerităţii Sorbona, al editurilor…

Omul de afaceri Gilbert Rozon, originar din Québec, nu are însă complexe. El este directorul unei societăţi de producţie numită "Juste pour rire" (Doar ca să rîdem) şi a decis să investească masiv într-un nou tip de spaţiu cultural dedicat dansului, circului, umorului, cîntecului, marionetei, totul sub emblema divertismentului de bună calitate.

Complexul comercial din Place d’Italie, unde va funcţiona acest teatru, dispunea de un spaţiu vid după ce a dat acolo faliment o sală de cinematograf cu ecran gigantic, fosta "Grand Ecran". Noul complex cultural-teatral va dispune de o sală de 900 de locuri şi una mai mică de 130 de locuri pentru one-man-show-uri, un studiou de televiziune şi un bar-restaurant deschis toată ziua.

Douăzeci de milioane de euro au fost investiţi în total în acest proiect, cu speranţa că o bună parte dintre cele douăsprezece milioane de persoana care vizitau anual centrul comercial vor face un detur şi pe la teatru. Alte atuuri ale acestui loc rezervat spectacolelor şi culturii: un parking de 2000 de locuri existent sub centrul comercial şi trei linii de metrou care se intersectează în Place d’Italie.

O întreagă strategie deci pentru captarea unui public cît mai larg, iar programarea pentru perioada următoare este una în acelaşi timp prestigioasă şi eclectică: compania de clovni ruşi "Slava", o montare cu piesa lui Eugen Ionescu "Cîntăreaţa cheală", un spectacol de circ cu marionete semnat de inegalabilul artist viziual Philippe Genty (care a fost invitat anul acesta şi festivalul de la Sibiu)…  Gérard Depardieu va fi şi el prezent cu un spectacol în care va fi acompaniat de… Orchestra filarmonică din Praga.

"Le 13e Art" va fi un loc fără frontiere artistice, declară echipa care pregăteşte lansarea noului complex teatral. Jocul de cuvinte din numele ales pentru acest proiect hibrid este poate plin de simboluri, pentru că două sunt înţelesurile sale: artă în arondismentul 13, şi a 13-a artă.

Personal înţeleg mai degrabă că a 13-a artă este aceea de a combina cultura spectacolului şi cultura comercială a mall-urilor pentru a obţine un cocktail nou, adaptat unui stil de viaţă urban. Marele public va găsi de acum înainte în centrele comerciale absolut tot ce-i trebuie pentru a fi fericit şi unde îşi va putea petrece ore îndelungi, solitar sau în familie, doar bani să aibă.