Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jean-Luc Mélenchon declanşează o polemică legată de rolul “străzii” în democraţie

2017-03-26t165235z_486184500_rc1d1eb02100_rtrmadp_3_france-election-melenchon_0.jpg

Jean-Luc Mélenchon
Jean-Luc Mélenchon
Image source: 
credit foto: rfi.fr

In Franţa, liderul mişcării “Franţa nesupuă”, Jean-Luc Mélenchon, se află sub focul criticilor după ce sîmbătă, la manifestaţia convocată de el împotriva reformei Codului Muncii, a făcut unele afirmaţii discutabile. Printre altele el a afirmat că “strada i-a doborît pe regi, strada i-a doborît pe nazişti”.

Jean-Luc Mélenchon încerca de fapt să-i răspundă, în stil polemic, preşedintelui Emmanuel Macron, mai precis afirmaţiei sale că “democraţia nu înseamnă strada”. Formulele lapidare cu puternică încărcătură metaforică pot fi uneori riscante în gura oamenilor politici întrucît pot fi interpretate în diferite sensuri.

Emmanuel Macron dorea să spună de fapt că are legitimitatea celor care au votat cu el, şi că manifestaţiile de stradă nu-l vor opri de la realizarea unore reforme anunţate de altfel înainte de a solicita votul francezilor.

Jean-Luc Mélenchon a ţinut să precizeze că în Franţa tradiţia revoluţionară a fost sinonimă cu progresul şi că strada, sau mai bine zis mobilizările populare, au dus la obţinerea unor importante avantaje sociale. Liderul radicalilor de stînga, un bun orator în paranteză fie spus, a exagerat totuşi cînd a afirmat că “strada i-a doborît pe nazişti”. Greu de găsit un istoric care să poată afirma sus şi tare că în 1944 naziştii ar fi putut fi goniţi din Franţa doar în urma unor revolte populare, fără sprijinul armatei americane pe de o parte şi fără presiunea rusă în partea de est.

Purtătorul de cuvînt al guvernului francez a şi denunţat afirmaţiile lui Jean-Luc Mélenchon ca o “greşeală morală şi politică”. E ca şi cum Mélenchon ar pune pe acelaşi plan cu naziştii un guvern ales în mod democratic, cel actual din Franţa. Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, om politic care vine din rîndurile dreptei, denunţă stilul lui Jean-Luc Mélenchon: “el mizează continuu pe o furie programată, dar nu propune nici un proiect în schimb”.

Si un mare actor francez, Philippe Torreton, intervine în polemică şi îl acuză pe Jean-Luc Mélenchon că înfierbîntă spiritele fără să aibă această legitimitate. Discursul politic al lui Mélenchon este de fapt violent şi destul de ambiguu. El denunţă direct o aşa-zisă “lovitură de stat socială” pe care ar fi dat-o guvernul, şi le cere francezilor "să reziste împortiva lui Emmanuel Macron", îndemnînd indirect de fapt la nesupunere civică.