Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Japonia în turbulenţele alegerilor anticipate

2014-12-14t145942z_718645186_gm1eace1rse01_rtrmadp_3_japan-election_0.jpg

Shinzo Abe, primul ministru japonez
Shinzo Abe, primul ministru japonez
Image source: 
Credit foto: rfi.fr / REUTERS/Issei Kato

In Japonia, primul ministru Shinzo Abe anunţă dizolvarea parlamentului pe 28 septembrie şi organizarea de alegeri anticipate. A treia putere economică mondială traversează un moment de turbulenţe politice şi economice interne, dar se află şi în centrul unei regiuni în criză, pe fondul provocărilor nucleare ale Coreii de Nord.

Premierul japonez doreşte de fapt să-şi poată prelungi mandatul în fruntea guvernului şi să-i poată mobiliza pe japonezi în jurul unui ambiţios plan economic. Strategia sa de relansare a unei economii în pană prevede, pînă la sfîrşitul anului, investiţii de 15 miliarde de euro şi un larg evantai de dispoziţii financiare şi sociale, printre altele gratuitatea (totală sau parţială) a învăţămîntului.

Shinzo Abe beneficiază în prezent de o reală popularitate, în mare parte datorită atitudinii sale intransigente faţă de Coreea de Nord. "A trecut vremea dialogului" a declarat el, recent, de la tribuna Organizaţiei Naţiunilor Unite. Este şi opinia multor japonezi traumatizaţi după ce de două ori au răsunat sirenele de alarmă în ţara lor în timp ce rachete intercontinentale lansate din ordinul lui Kim Jong-Un traversau spaţiul aerian japonez.

Guvernul de la Tokyo cere în prezent adoptarea unor sancţiuni severe împotriva regimului de le Phenian, iar Shinzo Abe s-a aliniat de fapt pe poziţia "dură" americană încarnată de preşedintele Donald Trump.

Premierul japonez, care speră să rămînă la putere cel puţin pînă în 2020 cînd ţara sa va găzdui Jocurile Olimpice, mai este însă confruntat şi cu alte probleme. Japonia nu reuşeşte, de două decenii, să-şi regăsească suflul de altădată. Îmbătrînirea populaţiei, natalitatea în scădere, diversele scandaluri de corupţie, au început să creeze o imagine defavorabilă ceea ce afectează investiţiile străine.  Chiar Shinzo Abe vorbeşte despre o “criză naţională”.

Mai rămîne de văzut dacă el este omul potrivit pentru a găsi remedii. La putere din decembrie 2012, el a intrat în arena politică lansînd o deviză în stil american: “Japon is back”.