Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O victorie în materie de drepturi a femeilor saudite: au dreptul să urce la volan

2013-10-22t123230z_1962764387_gm1e9am1keq01_rtrmadp_3_saudi_0_0.jpg

Femeile din Arabia Saudită au în sfîrşit dreptul de a conduce o maşină
Femeile din Arabia Saudită au în sfîrşit dreptul de a conduce o maşină
Sursa imaginii: 
Credit foto: rfi.fr / REUTERS/Faisal Al Nasser

Arabia Saudită le autorizează în sfîrşit pe femei să urce la volan şi să conducă o maşină. O decizie salutată în toată lumea în speranţa că regimul din această ţară, care practică un islam rigorist, va continua pe această cale şi va renunţa treptat şi la alte reguli care menţin femeia sub tutela bărbatului.

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, preşedintele american Donald Trump, şeful guvernului britanic Theresa May, sunt doar cîteva dintre personalităţile care au reacţionat cu diverse declaraţii după respectivul anunţ făcut la Ryad. Trebuie precizat că Arabia Saudită (în parenteză fie spus, unul dintre principalii parteneri occidentali în regiune) era ultima ţară din lume în care femilor li se interzicea să conducă.

Ea rămîne în continuare de altfel una dintre ţările în care drepturile femeilor sunt printre cele mai limitate, de exemplu nu au voie să iasă în public sau să călătorească fără prezenţa "tutelară" a unui bărbat (fie el soţ, tată sau frate). Si la Paris ministerul de externe îşi exprimă speranţa că regele Salman va lua noi măsuri favorizînd egalitatea în drepturi dintre femei şi bărbaţi.

Femeile din Arabia saudită erau mobilizate din 1990 pentru a cere acest drept, iar unele au fost arestate din cauza activismului lor. Lupta lor însă continuă, pentru că o puternică opoziţie ultra-conservatoare se opune revendicărilor feminine. Puterea actuală încearcă în paralel să-i sancţioneze pe unii predicatori care depăşesc orice măsură. Recent i s-a luat dreptul de a predica unui anume Saad al-Hijri, arată Agenţia France Presse, întrucît acesta afirma peste tot că femeile au doar un sfert din creierul bărbatului, şi în consecinţă n-ar trebui lăsate să conducă.

Faptul că femeile vor putea conduce în Arabia saudită (începînd din iunie anul viitor) ar putea avea şi un important impact economic şi social, întrucît mai multe femei vor avea acces pe piaţa muncii. Cotidianul Le Monde este de părere că respectiva măsură este o expresie a unei politici de modernizare promovată de prinţul moştenitor al Arabiei saudite, Mohamed Ben Salman. Pentru femeile saudiene următorul obiectiv al luptei lor de emanciparea este abandonarea regimului de tutelă masculină.