Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


“Capcăuni”, un spectacol care denunţă homofobia – interviuri cu regizorul Eugen Jebeleanu şi cu scenografa Velica Panduru

ddurd2dxoaqfrxz.jpg

Echipa artistica a spectacolului "Ogres"
Echipa artistica a spectacolului "Ogres"
Image source: 
credit foto: théâtre ouvert

“Ogres” (Căpcăuni) se intitulează un spectacol care poate fi văzut în aceste zile la Paris, mai precis pînă pe 7 octombrie, la “Théâtre Ouvert" (Teatru deschis) care este şi Centru naţional al Dramaturgiilor contemporane. Un spectacol important care denunţă homofobia, pus în scenă de regizorul de origine română Eugen Jebeleanu, pe un text de Yann Verburgh. Scenografia este semnată de Velica Panduru.

Notele muzicale tandre din deschiderea spectacolului sunt o pistă falsă, pentru că spectatorul este imediat introdus într-o dezbatere dureroasă despre homofobie, despre persecuţiile la care sunt supuşi homosexualii în numeroase ţări. Chiar şi într-o ţară ca Franţa se produc uneori acte homofobe revoltătoare, şi de la o astfel de situaţie dramatică a pornit de fapt şi Yann Verburgh în scrierea acestei piese, după cum mi-a mărturisit imediat după premiera de la Paris, care a avut loc pe 22 septembrie, regizorul Eugen Jebeleanu.

Spectacolul evocă într-adevăr drame reale teribile produse în unele ţări, de exemplu în Iran unde în 2016 un tînăr de 19 ani a fost executat prin spînzurare, în urma acuzaţiei că ar fi avut relaţii sexuale cu un alt tînăr.

“Ogres” este în acelaşi timp un spectacol document şi un spectacol manifest necesar, sprijinit în Franţa de numeroase instituţii, printre care Federaţia Asociaţiilor de teatru popular. Iar pentru scrierea textului Yann Verburgh a beneficiat de o bursă a Societăţii Autorilor şi Compozitorilor francezi. Textul este publicat de Éditions Quartett, cu o prefaţă de Alexandra Badea. Putem spune că o întreagă echipă românească s-a mobilizat în jurul acestei montări, pentru că scenografia este realizată de Velica Panduru.

Să mai adug că o echipă de excelenţi actori, cinci la număr, dau viaţă şi intensitate acestui periplu reflexiv pe tema homofobiei, încă o dovadă că teatrul, chiar dacă nu poate în mod direct vindeca rănile lumii şi opri ororile, poate trezi conştiinţe şi lansa semnale de alarmă.  

Luni 2 octombrie, la ora 18h30, Institutul Cultural Român de la Paris oganizează o dezbatere, pornind de la acest spectacol, pe tema intoleranţei. Participă Yann Verburgh, Eugen Jebeleanu, Caroline Marcilhac, Constantin Chiriac, Mirella Patureau.

http://icr.ro/paris/dezbatere-calatorie-in-inima-intolerantei-a-regasi-d...

Reportaj si interviuri cu Eugen Jebeleanu si Velica Panduru
627