Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liderii UE deplâng lentoarea negocierilor pentru Brexit şi dezbat propunerile lui Macron pentru refondarea Europei

tallinn.jpg

Fotografia de familie a celor 28 de membri UE reunit în summit la Tallin, în Estonia, pe 29 septembrie 2017
Fotografia de familie a celor 28 de membri UE reunit în summit la Tallin, în Estonia, pe 29 septembrie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Ints Kalnins

Estonia i-a reunit azi la Tallin pe liderii europeni în cadrul unui summit consacrat tehnologiilor digitale. Domeniile de predilecţie ale ţării-gazdă, cybersecuritatea şi libera circulaţia a datelor, au fost însă puţin lăsate deoparte. Cap de afiş au devenit în capitala Estoniei propunerile preşedintelui francez. Cum au reacţionat cei 27 la ideile avansate de Emmanuel Macron?

Viitorul Uniunii europene şi în particular Europa cu mai multe viteze în jurul unui cuplu franco-german mai puternic, a fost problema numărul unu, abordată încă de joi seara în cursul unei cine informale. Angela Merkel, cancelara Germaniei şi principalul partener al Franţei, a declarat după aceea masă că « există în discursul preşedintele francez o bază bună pentru a continua munca intensivă dintre Germania şi Franţa ». « France is back on stage » - « Franţa a revenit pe scenă » - s-a încumetat să spună chiar lidera de la Berlin evocând de asemenea un « larg consens » între cele două state privind reformele care trebuie realizate în UE. De partea sa, Palatul Elysée a insistat pe « puternica aliniere a punctelor de vedere german şi francez ». Partea franceză a înţeles însă că trebuie să respecte calendarul politic german şi mai ales să aştepte formarea viitoarei coaliţii de la Berlin, lucru care nu se va întâmpla probabil înainte de luna decembrie.

Vineri, Emmanuel Macron a revenit asupra reformei UE şi a estimat că « există un consens comun între europeni privind necesitatea de a refonda Europa ». Evident că nu s-a intrat însă în prea multe detalii la cina de aseară şi nici măcar la întâlnirea în tête-à-tête Merkel-Macron care a precedat respectiva masă. Acest lucru va fi probabil abordat treptat şi la nivel mai larg. Dealtfel, Donald Tusk, preşedintele Consiliului european, a promis că-şi « va consulta colegii în următoarele două săptămâni şi va formula propuneri pentru ca lucrurile să avanseze ». Probabil că vor exista déjà o serie de propuneri la summitul de la Bruxelles din 19 şi 20 octombrie. « E un pas important pentru mine » a subliniat Macron, insistând pe necesitatea unei abordări « concrete » a chestiunii reformei UE.

Reticenţe din partea unor state care se tem că-şi vor pierde din prerogative

Iniţiativa tânărului şi ambiţiosului preşedinte francez riscă să suscite însă şi unele întrebări şi reticenţe întrucât unele state europene se tem ca într-o Europă cu mai multe viteze, ponderea lor sănu scadă.

Dorind probabil să arate că în ciuda Brexitului, Franţa şi Marea Britanie rămân unite în NATO, Theresa May – premier britanic invitat şi ea la acest sommet – şi Emmanuel Macron au vizitat împreună baza Alianţei Nord-Atlantice de la Tapa, aflată la doar 100 km de frontiera rusă şi în care sunt staţionaţi militari francezi şi britanici. « Londra va asigura şi după Brexit un sprijin necondiţionat în menţinerea securităţii în Europa » a promis astfel Theresa May, acuzând Rusia că « încalcă în mod deliberat ordinea internaţională ». De partea sa, preşedintele francez a subliniat faptul că prezenţa militarilor francezi la Tapa ilustrează « angajamentul Franţei pentru a-i proteja pe aliaţii săi din NATO ».

Apropos de Brexit însă, în timp ce May a spus că « s-au făcut progrese foarte bune » privind drepturile cetăţenilor, alţi lideri europeni au regretat « progresele insuficiente » în dialogul dintre Londra şi Bruxelles. Jean-Claude Juncker, preşdintele Comisiei europene, a declarat astfel că « trebuie un miracol » ca să se înregistreze suficiente progrese la următoarea rundă de negocieri de la sfârşitul lunii octombrie.

 
Liderii UE deplâng lentoarea negocierilor pentru Brexit şi dezbat propunerile lui Macron pentru refondarea Europei