Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parisul, capitală fără maşini

sans_voiture.jpg

Rue de Rivoli, Paris
Rue de Rivoli, Paris
Sursa imaginii: 
paris.fr

Parisul a experimentat pentru prima dată o zi fără maşini în toată capitala. Parizienii şi turiştii au fost nevoiţi să-şi lase maşina, motocicleta sau scooterul la garaj - inclusiv cele electrice - între 11 dimineaţa şi 6 seara. Doar autobuzele, taxiurile şi maşinile de serviciu sau de intervenţie aveau voie să circule prin Paris dar cu maximum 30km/oră.

Obiectivul urmărit de primăria Parisului: "sensibilizarea opiniei publice privind necesitatea de a-şi schimba comportamentul vizavi de maşină". Totodată, municipalitatea vrea să arate că şi "oraşele trebuie să lupte contra poluării legate de traficul rutier". Anne Hidalgo, primăriţa Parisului, a dorit această zi să fie una "festivă şi ludică" - un pariu aparent câştigat.

Această primă "zi fără maşină în tot Parisul" a coincis cu "pietonizarea" celebrei Avenue des Champs-Elysées care are loc în fiecare primă duminică a lunii. Toate arterele capitalei, de obicei pline de automobilişti, erau practic goale sau ocupate de pietoni şi ciclişti, în această duminică destul de ploioasă.

Asociaţiile de automobilişti au criticat bineînţeles idea de a impune bicicleta sau trotineta tuturor. "Parisul nu poate fi un oraş doar pentru biciclete. Când ai o geantă sau eşti în costum cu cravată, nu te urci pe bicicletă" spune colegilor noştri de la redacţia în limba franceză un membru al grupului "40 de milioane de automobilişti" în mod vizibil prost informat sau doar răuvoitor.

Reamintim că în ciuda criticilor şi a rezistenţei lobbyurilor automobiliste, primăria Parisului a decis să dubleze până în 2020 numărul de kilometrii de piste ciclabile în capitală. Actualemente există déjà la Paris 700 de km de drumuri rezervate cicliştilor.

 
Parisul, capitală fără maşini