Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fratele jihadistului Mohamed Merah, judecat la Paris într-un proces istoric

merah.jpg

Arestarea lui Abdelkader Merah la Toulouse, în martie 2012
Arestarea lui Abdelkader Merah la Toulouse, în martie 2012
Sursa imaginii: 
Thierry Bordas/Photo PQR/La Dépêche du Midi/lefigaro.fr

Luni începe la Paris, în faţa unei curţi speciale, procesul lui Abdelkader Merah, fratele  lui Mohamed Merah, jihadistul care în martie 2012 ucisese la Toulouse şi Montauban trei militari şi patru evrei, printre care trei copii. Mohamed Merah avea să fie ucis de forţele de ordine. In ce context are loc procesul primului atentat jihadist comis în Franţa?

Procesul lui Abdelkader Merah, judecat pentru "complicitate de asasinate şi tentative de asasinate comise în relaţie cu o acţiune teroristă", se vrea unul istoric. In cursul următoarelor 5 săptămâni, audienţele se anunţă însă complexe. Chiar dacă o serie de indicii îl acuză pe Abdelkader Merah, nu există nicio dovadă clară împotriva sa. Cert, el este cunoscut ca fiind un musulman conservator, partizan al chariei - legea coranică - şi membru al unor cercuri ce aveua să se descopere ulterior a fi  apropiate organizaţiei stat islmaic. "Procesul care începe este însă pus în pericol de prea multe necunoscute" avertizează ziarul Le Monde. Publicaţie care subliniază faptul că acuzatul este apărat de unul dintre tenorii baroului parizian, Eric Dupond-Moretti.

In urma unei anchete care a durat patru ani, judecătorii de instrucţie au ajuns la concluzia că Abdelkader Merah l-a încurajat direct şi ajutat pe fratele său mai mic ca să comită crimele de la Toulouse şi Montauban. Chiar dacă armele care au servit la masacrarea victimelor au fost furnizate de un delincvent notoriu, judecat şi el acum cu presupusul complice al jihadistului.

Având în vedere victimele lui Mohamed Merah - trei militari şi patru evrei, ucişi în faţa unei şcoli confesionale - fratele său este acuzat şi de antisemitism, "circumstanţă agravantă" a crimelor care îi sunt reproşate. Trebuie spus că Abdelkader nutreşte o ură nedisimulată faţă de evrei şi că de-a lungul anilor l-ar fi îndoctrinat în acest sens şi pe fratele său Mohamed. "Un mentor face însă din tine un complice?" se întreabă din nou Le Monde.

De partea sa, revista L'Express care publică în aceste zile un amplu dosar despre antisemitismul din Franţa - în particular, în cartierele sensibile unde evreii au devenit ţinta unui islam radical - vorbeşte despre "un proces ieşit din comun. Asta pentru că el va trezi în conştinţa colectivă o serie de traumatisme. Să nu uităm că afacerea Merah a fost preludiul înspăimântător al unei serii de atacuri şi masacre care au îndoliat Franţa din 2015 încoace".

 
Fratele jihadistului Mohamed Merah, judecat la Paris într-un proces istoric