Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nobelul pentru medicină, atribuit unor americani specializaţi în ritmul biologic intern

A început sezonul premiilor Nobel 2017 iar primul dintre ele, cel pentru medicină sau fiziologie, a fost atribuit azi la trei cercetători americani, Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young, specializaţi în ritmul biologic intern.

Academia regală de ştiinţe din Suedia şi, mai exact, Institutul Karolinska – universitatea medicală suedeză care atribuie premiile Nobel pentru medicină - a declarat că cei trei americani au fost recompensaţi pentru « descoperirea mecanismelor moleculare care reglează ritmul circadian » – adică cel biologic intern. Ritm vital - care se întinde pe o durată de 24 de ore la om - şi permite vietăţilor să se adapteze la diferitele momente ale zilei şi nopţii. In particular, ritmul circadian permite reglarea nevoilor de somn şi de hrană. Totodată, acest ritm adaptează presiunea arterială, hormonii, comportamentul alimentar, metabolismul şi temperatura corpului.

Juriul Institutului Karolinska a subliniat că « cei trei cercetători au putut să se introducă în ritmul nostru biologic şi să elucideze funcţionarea sa internă. Descoperirile lor ne explică cum plantele, animalele şi fiinţele umane îşi adaptează ritmul biologic ca să se sincronizeze cu revoluţiile Pământului ».

Plecând de la observarea muştelor, laureaţii premiului Nobel pentru medicină 2017 au izolat încdin 1984 o genă care controlează ritmul biologic. Ei au arătat că această genă acţionează asupra unei proteine care se acumulează în celulă în timpul nopţii şi apoi se dezintegrează în timpul zilei. Ritmurile biologice sunt guvernate de aceleaşi principii la organismele multicelulare, precum organismul uman.

Mecanismele moleculare care controlează ritmul biologic îi ajută pe specialişti să înţeleagă de ce persoanele care voiajează pe distanţe lungi suferă de sindromul decalajului orar – aşa-zisul « jetlag » - şi în ce măsură aceste fenomene măresc riscurile de maladii. Cercetări moderne au arătat de exemplu că aceste mecanisme joacă un rol fundamental în speranţa de viaţă. Pot avea de exemplu consecinţe nefaste asupra organismului uman, munca de noapte pe termen lung.

Reamintim că Nobelul pentru medicină este dotat cu o recompensă de aproape un milion de euro, bani ce urmează deci să fie împărţiţi anul acesta de trei americani. Michael Rosbash s-a născut în 1944 în Kansas, Jeffrey C. Hall la New York în 1945 iar Michael Young în 1949 la Miami. Rosbash, azi în vârstă de 73 de ani, a aflat prin telefon căeste laureatul Nobelului pentru medicină. « Sunt şocat. Stau în pijama alături de soţia mea şi nu-mi vine să cred » a mai spus el.

Nobelul pentru medicină, atribuit unor americani specializaţi îun ritmul biologic intern
657