Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Sud: Tensiunile cu Phenian îngrijorează înainte de deschiderea JO de iarnă

Localitatea sud-coreeana Pyeongchang va gazdui JO de iarna in februarie 2018.jpg

Localitatea sud-coreeana Pyeongchang va gazdui JO de iarna in februarie 2018
Localitatea sud-coreeana Pyeongchang va gazdui JO de iarna in februarie 2018
Sursa imaginii: 
REUTERS/Kim Hong-Ji/File Photo

Cu peste o sută de zile înainte de debutul Jocurilor Olimpice de iarnă care vor avea loc în Coreea de Sud mai multe state își exprimă rezerva de a participa din cauza instabilității din regiune. Jocurile Olimpice ar urma să se deruleze într-o localitate aflată la doar 80 de Km de Coreea de Nord, în februarie 2018. Stațiunea Pyeongchang a fost aleasă ca oraș-gazdă încă din iulie 2011. Va fi prima ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă și a doua a Jocurilor Olimpice organizate în Coreea de Sud. În timp ce regimul de la Phenian continuă să lanseze rachete iar Statele Unite amenință că va răspunde militar, îngrijorarea crește pe fondul unui posibil conflict armat iar unele delegații sportive încep să arate deja semne de nervozitate. 

Franța - prin vocea ministrului Sportului, a fost prima țară care și-a exprimat îngrijorarea. Laura Flessel a precizat că echipa Franței nu se va deplasa în Coreea de Sud dacă situația se va agrava ori dacă securitatea nu va putea fi asigurată. Au urmat apoi alte state – Austria și Germania care au ținut să anunțe că întreaga situație din regiune preocupă.

Ïngrijorarea vine pe fondul insistenței Statelor Unite de a evoca o opțiune militară și refuzul repetat din partea președintelui Donald Trump de a găsi o soluție diplomatică.

Seul încearcă să dea asigurări, pe toate căile, în special la nivelul ambasadelor: securitatea va fi prioritatea absolută promite guvernul și amintește că deja Coreea de Sud a organizat, cu succes, numeroase evenimente sportive internaționale. În acest context, Seul a salutat performanța celor doi patinatori nord-coreeni care s-au calificat, în cadrul unei competiții din Germania pentru a participa la Jocurile Olimpice de iarnă. Seul speră ca această calificare să îmbunătățească puțin relația cu Nordul.

Mai mult, Coreea de Sud speră ca sportivii din Nord să vină în număr mare la JO. Pentru președintele din sud - Moon Jae-in ar fi o oportunitate pentru reconcilierea celor două Coreei. În 1988, Coreea de Nord a boicotat Jocurile Olimpice de vară de la Seul. Dar, Nordul încearcă să își amelioreze imaginea, prin sport. Phenianul a trimis doi patinatori să se antreneze în Canada pentru a se asigura că vor participa la JO de iarnă.

De partea sa, Sudul a anunțat că 5.000 de soldați vor fi mobilizați pe durata competițiilor sportive. Iar Comitetul Olimpic anunță că urmărește situația politică de aproape și nu încetează să repete că nu există un plan B.

Revenind la Franța, skiorul Martin Fourcade, dublu campion olimpic în 2014, este portdrapel la aceste JO. El este încrezător că situația va fi bine gestionată:

" Lucrurile sunt luate în serios de Comitetul Olimpic Internațional dar și de cel francez precum și de Ministerul Sportului. Astăzi nu există niciun motiv să ne îngrijorăm. A fost un astfel de moment și în pregătirea JO de la Soci, pe fondul tensiunilor din Georgia.  Sportivii francezi au cu toții dimensiunea CIO, a acestei imense mașinării sportive și cred că acest înalt for nu ar risca niciun moment să trimită sute de sportivi, delegații întregi dacă ar exista cel mai mic risc. Oricare va fi decizia CIO eu o voi urma cu ochii închiși."