Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Petrol, Siria şi Iran: dosarele pe agenda vizitei la Moscova a regelui Salman al Arabiei saudite

salman.jpg

Regele Salman al Arabiei saudite întâmpinat de vice-premierul rus Dmitri Rogozîn la sosirea sa la Moscova
Regele Salman al Arabiei saudite întâmpinat de vice-premierul rus Dmitri Rogozîn la sosirea sa la Moscova
Sursa imaginii: 
REUTERS/Sergei Karpukhin

Regele Salman al Arabiei saudite a sosit la Moscova unde s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin. Este vorba despre prima vizită efectuată în Rusia de un monarh saudit. Pe agenda acestei importante deplasări figurează o serie de subiecte de actualitate – Siria, Yemenul şi Iranul – dar mai ales cooperarea în sectorul petrolier. Cele două state sunt, să nu uităm, primii doi exportatori mondiali de ţiţei.

Vizita monarhului saudit la Moscova şi întâlnirea dintre regele Salman şi preşedintele Vladimir Putin sunt calificate drept « istorice » de ambele părţi. Vladimir Putin a vorbit chiar despre « un eveniment emblematic » când l-a primit pe rege în saloanele Kremlinului.

Trebuie ştiut că din 1932 – data creeării oficiale a regatului saudit – şi până în 1991 – dizlocarea Uniunii sovietice – cele două state nu întreţineau nicio relaţie. Asta cu toate că Uniunea sovietică fusese primul stat care recunoscuse încă din 1926 regatul saudit. In ultimul sfert de secol, relaţiile  s-au mai încălzit dar foarte încet iar pentru ca această vizită a regelui Salman la Moscova să devină realitate, au trebuit aplanate multe divergenţe. « Artizanul acestei apropieri este prinţul moştenitor Mohamed ben Salman al-Saud » ne spune Le Monde. Acesta a efectuat mai multe sejururi la Moscova din 2015 încoace care s-au soldat cu rezulate concrete. In luna iulie de exemplu, rebelii sirieni – sprijiniţi de Arabia saudită – şi armata rusă – care intervine militar în Siria în favoarea regimului al-Assad – au ajuns la un acord pentru a instaura o zonă de « dezescaladă » în regiunea capitalei Damasc.

Alt semn de reconciliere ruso-saudită, amintită tot de Le Monde : marţi, printre noii ambasadori care şi-au prezentat scrisorile de acreditare la Kremlin, figura şi reprezentantul Yemenului. Tară care până acum a prezentat 4 candidaţi diferiţi pentru acest post. Primii trei au fost respinşi de Moscova pentru a nu-i jena pe aliaţii săi iranieni din Siria. Intr-adevăr, Teheranul îi sprijină pe rebelii şiiţi în războiul inter-yemenit care-i opune preşedintelui Mansour Hadi, susţinut el de o coaliţie arabă condusă de Ryad.

Victorie diplomatică pentru Vladimir Putin

Pe scurt, Moscova este, de facto şi nu doar în Yemen, un aliat al Iranului şiit, lucru care-i îngrijorează pe suniţii monarhiei saudite. Sosirea regelui Salman la Moscova reprezintă deci o victorie diplomatică pentru Vladimir Putin care obţine astfel de la principalul aliat al americanilor din zona Golfului persic o recunoaştere a influenţei sale tot mai mari pe care o are în Orientul apropiat şi mijlociu de doi ani încoace, mai exact de când armata rusă şi-a debutat intervenţia din Siria în sprijinului Damascului.

Volumul schimburilor comerciale ruso-saudite este astăzi foarte modest. El ar putea însă creşte simţitor în urma acestei vizite la Moscova a regelului Salman. Se aşteaptă semnarea unor contracte de cooperare bilaterală în sectorul energetic în valoare de circa un miliard de dolari. Livrări de arme ruseşti în valoare de peste trei miliarde de dolari ar putea figura şi ele la sfârşitul vizitei regale saudite la Moscova.

Unde, în ce sector cele două state – Rusia şi Arabia saudită - se înţeleg însă déjà foarte bine este cel petrolier. Economiile lor sunt foarte dependente de această bogăţie naturală şi ele au suferit mult după ce a scăzut preţul la petrol în 2014. In ianuarie anul acesta, cele două state - care sunt şi primii doi exportatori mondiali de ţiţei – au jucat un rol primordial în găsirea acordului între ţările membre şi ne-membre OPEC - producătoare şi exportatoare de petrol – pentru a reduce producţia, lucru ce a provocat o creştere şi apoi o stabilizare a preţului aurului negru pe piaţa mondială. Acordul cu pricina expiră în mod normal în martie anul viitor dar el ar putea fi prelungit, ipoteză dorită atât de Rusia cât şi de Arabia saudită.

Ryadul, a cărui economie nu este înfloritoare în acest moment, caută sprijinul Rusiei, ţară şi ea confruntată cu dificultăţi economice. Nu-i deci de mirare că Vladimir Putin a declarat recent că « nu exclude ipoteza unei prelungiri a acordului petrolier ». Cum spune un analist citat de agenţia Reuters, « Rusia şi Arabia saudită văd în fine avantajele pe care le pot avea întreţinând legături politice şi economice tot mai strânse, chiar dacă acest lucru se face din pur pragmatism. Vizita la Moscova a regelului Salman este destinată tocmai să susţină acest pragmatism ».

 
Petrol, Siria şi Iran: dosarele pe agenda vizitei la Moscova a regelui Salman al Arabiei saudite