Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Amnesty cere Franţei să suspende expulzarea afganilor

afgani.jpg

Migranti afgani la Calais, mai 2016
Migranti afgani la Calais, mai 2016
Image source: 
lemonde.fr/Philippe Huguen/AFP

Organizaţia Amnesty International cere Franţei « un moratoriu imediat » pe toate expulzările de migranţi spre Afganistan, ţară în care securitatea nu le poate fi garantată. In acest context, ONGul reaminteşte că potrivit unei anchete pe teren, anul 2016 a fost unul record în materie de persoane ucise iar 2017 urmează aceeaşi pantă.

« Niciodată nu au fost răniţi atâţia civili şi, în paralel, niciodată nu au fost expulzaţi din Europa atâţia afgani » deplânge Amnesty International. « Dornice să-şi mărească numărul de expulzări, guvernele europene duc o politică iresponsabilă şi contrară dreptului internaţional. Ele expun bărbaţi, femei şi copii unor pericole precum răpirea, tortura sau moartea » mai spune ONGul.

In aceste condiţii, Amnesty îi cere ministrului francez de Interne Gérard Collomb un « moratoriu imediat » pe toate expuzlările spre Afganistan. De asemenea, organizaţia cere Europei să suspende toate zborurile în comun organizate de agenţia Frontex pentru a-i trimite acasă pe afgani.

In sânul Uniunii europene, rata de protecţie a afganilor a scăzut de la 68% în septembrie 2015 la 33 de procente în decembrie anul trecut. In paralel, în acelaşi răstimp, numărul de expuzlări aproape că s-a triplat, trecând de la 3.290 la 9.460.

Franţa singură a urcat în avioane 640 de persoane anul trecut faţă de doar 435 în 2015. Chiar dacă Franţa afişează o rată de protecţie ridicată a afganilor – 88% - ea îi închide de cele mai multe ori pe afgani în centre de retenţie administrativă. Parisul se bizuie de asemenea pe un acord semnat anul trecut de Uniunea europeană cu Kabul pentru a facilita trimiterea acasă a afganilor. Acord care a fost şi este mai departe denunţat şi el de Amnesty.

 
Amnesty cere Franţei să suspende expulzarea afganilor