Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nobelul pentru economie 2017, atribuit americanului Richard H. Thaler, specialist al finanţelor comportamentale

economie.jpg

Richard H. Thaler, laureat al premiul Nobel pentru economie 2017
Richard H. Thaler, laureat al premiul Nobel pentru economie 2017
Sursa imaginii: 
alchetron.com

Economistul Richard H. Thaler, 72 de ani, teoretician al finanţelor comportamentale, a fost recompensat cu premiul Nobel pentru economie 2017. « El a fost premiat pentru lucrările sale privind mecanismele psihologice şi sociale care operează în deciziile consumatorilor sau ale investitorilor » notează Academia regală de ştiinţe din Suedia.

Richard H. Thaler este profesor la Universitatea din Chicago şi membru al National Bureau of Economic Research. El a predat de asemenea la MIT Sloan School of Management şi la Universitatea Santa Clara din Silicon Valley.

Thaler s-a specializat în analiza comportamentelor economice inventând conceptul de « incitare comportamentală ». De exemplu, când facem cumpărături la supermarket sau când e vorba să plasăm miliarde de dolari pe pieţele financiare. Richard H. Thaler a arătat astfel cum anumite caracteristici umane, precum limitele raţionalităţii şi preferinţele sociale, « afectează sistematic deciziile individuale şi orientările pieţei ».

Laureatul Nobelului pentru economie a teoretizat şi conceptul de « contabilitate mentală » explicând felul în care « indivizii simplifică luarea de decizii în materie financiară creând căsuţe separate în capul lor şi concentrându-se pe impactul fiecărei decizii individuale mai degrabă decât pe efectul lor global » mai notează cei care l-au premiat pe Richard H. Thaler.

Thaler-taler-dolar

Academia regală de ştiinţe din Suedia l-a recompensat deci pentru « înţelegerea mecanismelor psihologice şi sociale care operează în deciziile consumatorilor sau investitorilor ».

Coincidenţa face că numele laureatului – « Thaler » - se rosteşte aproape la fel ca « thaler/taler », vechea monedă europeană care a dat apoi naştere cuvântului « dolar ».

Premiul Nobel pentru economiei, oficial botezat premiul Băncii Suediei de ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel, a fost creat în 1968 şi este dotat cu 9 milioane de coroane suedez, echivalentul a circa 945.000 de euro.

Intr-o declaraţie telefonică, laureatul Nobelului pe 2017 s-a declarat « foarte bucuros » şi a promis că « va încerca să-şi cheltuie premiul obţinut de o manieră cât se poate de iraţională ».

Absolvent al şcolii de la Chicago, un curent de gândire liberală iniţiat de Milton Friedman, Thaler confirmă zdrobitoarea dominaţie a americanilor în domeniul Nobelurilor pentru economie. Din cei 79 de laureaţi de până acum în 49 de ediţii, 57 sunt din SUA. De asemenea, Nobelul pentru economie este un cvasi-monopol al bărbaţilor. Doar o femeie, americană, Elinor Ostrom, a fost recompensată în 2009 în această categorie.

De notat de asemenea că Thaler şi-a jucat propriul rol în filmul « The Big Short » consacrat crizei împrumuturilor ipotecare sau subprimes cum li se mai spune.

 
Nobelul pentru economie 2017, atribuit americanului Richard H. Thaler, specialist al finanţelor comportamentale