Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acordul nuclear iranian: Donald Trump, singur împotriva tuturor?

000_nic6439085_0.jpg

Presedintele iranian Hassan Rohani care declara ca nu se va lasa intimidat de Donald Trump
Presedintele iranian Hassan Rohani care declara ca nu se va lasa intimidat de Donald Trump
Image source: 
credit foto: rfi.fr / AFP PHOTO / HO

Organizaţiile neguvernamentale care militează pentru abolirea armelor nucleare, ONG-uri care au fost recompensate cu premiul Nobel pentru pace pe 2017, îi cer preşedintelui american Donald Trump să menţină acordul nuclear semnat cu Iranul. Din mai multe direcţii este exprimată temerea că un nou conflict ar putea izbucni dacă Statele Unite denunţă acest acord. 

"Singur împotriva tuturor", cam în această situaţie se va regăsi Donald Trump dacă, în următoarele zile, va recomanda Congresului american sancţionarea Iranului pentru vina de a nu respecta "spiritul acordului" semnat în 2015. Uniunea Europeană, Rusia, China, Agenţia Internaţională pentru Energie atomică precum şi Organizaţia Naţiunilor Unite consideră că iranienii au respectat ceea ce prevedea acordul, şi anume sistarea programului său nuclear militar.

Editorialistul francez Bernard Guetta este de părere că doar două ţări exercită presiuni asupra lui Donald Trump pentru a denunţa acordul: Israelul şi Arabia saudită, aceste două ţări fiind îngrijorate de creşterea influenţei regionale a Iranului.

De cîteva zile se vorbeşte însă şi despre o eventuală plasare pe lista organizaţiilor teroriste a pasadaranilor iranieni, sau gardieni ai revoluţiei iraniene, cum li se mai spune. Ministrul iranian de externe a avertizat că adoptarea unei astfel de măsuri de către Washington va declanşa “o ripostă teribilă”. Autorităţile de la Teheran pretind că pasadaranii au luptat împotriva Organizaţiei statului islamic. Ori, dacă Statele Unite îi pun pe pasadarani pe lista organizaţiilor teroriste, înseamnă că America "se aliază" cu Organizaţia statul islamic, explică diverşi responsabili de la Teheran.

Decizia lui Donald Trump legată de acordul nuclear cu Iranul urmează să fie făcută publică pînă pe 15 octombrie. Iar dacă ea va fi negativă, Donald Trump va reuşi performanţa de a provoca o nouă criză dar şi a de a crea împotriva sa un fel de larg "front" de nemulţumiţi din care vor face parte europenii, ruşii, chinezii, turcii… Pe scurt, aproape întreaga comunitate internaţională care consideră totuşi înţelegerea cu Iranul ca fiind un bun acord, în interesul păcii.