Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Revelaţii despre prietenia dintre Constantin Brâncuşi şi Marcel Duchamp (VIDEO)

20171007_171428.jpg

Atelierul Brâncusi, reconstituit în fata Centrului Pompidou din Paris
Atelierul Brâncusi, reconstituit în fata Centrului Pompidou din Paris
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Lunga corespondenţă dintre Constantin Brâncuşi şi Marcel Duchamp este publicată pentru prima dată. Textele au fost reunite şi prezentate la librăria Flammarion din incinta Centrului Pompidou (Beaubourg) de Doina Lemny, istoric de artă şi specialist al operei lui Brâncuşi.

Specialiştii îi acordă lui Marcel Duchamp un rol foarte important în promovarea operei lui Constanti Brâncuşi în Statele unite ale Americii. Duchamp este de asemenea cel care îl va încuraja pe sculptorul român să intenteze în 1927 un proces Vămilor americane, cunoscut ulterior drept procesul « Brâncuşi contra SUA ». Un proces ce va fi câştigat de artistul român şi va face apoi jurisprudenţă în lumea artei.

După prezentarea cărţii « Corespondenţa Brâncuşi-Duchamp » şi o lungă sesiune de autografe, Doina Lemny a însoţit un grup de amatori de Brâncuşi în atelierul sculptorului, reconstituit în 1997 chiar în piaţa din faţa Centrului Pompidou.

137 de sculpturi, 87 de socluri originale, 41 de desene şi 2 tablouri se află în acest atelier Brâncuşi ce se poate vizita gratuit, zilnic (cu excepţia zilei de marţi), între orele 14 şi 18.