Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hollywood: celebrul producător Harvey Weinstein, acuzat de viol şi hărţuire sexuală

weinstein.jpg

Celebrul producător de cinema Harvey Weinstein e acuzat de hărțuire și agresiune sexuală
Celebrul producător de cinema Harvey Weinstein e acuzat de hărțuire și agresiune sexuală
Sursa imaginii: 
REUTERS/Mike Blake

Continuă acuzaţiile de hărţuire sexuală dar şi de viol împotriva celebrului producător de cinema Harvey Weinstein. După revelaţiile de săptămâna trecută făcute de New York Times, a venit rândul celebrei reviste New Yorker să facă noi dezvăluiri scabroase despre atitudinea lui Weinstein. A urmat o avalanşă de reacţii din lumea cinemaului dar şi a clasei politice americane.

Legea tăcerii a fost ruptă graţie îndârjirii lui Ronan Farrow, fiul lui Woody Allen şi al Miei Farrow. Fost diplomat la departamentul de stat pe vremea lui Hillary Clinton, devenit jurnalist la MSNBC, Ronan Farrow a făcut o anchetă timp de aproape un an şi a stat de vorbă cu zeci de oameni. Rezultatul, publicat în New Yorker, este zguduitor pentru Harvey Weinstein. Producătorul, unul dintre « baronii » de la Hollywood împreună cu fratele său Robert, nu mai este acuzat doar de hărţuire sexuală şi exhibiţionism cum reieşea dintr-o precedentă anchetă publicată de New York Times. De această dată, Weinstein este acuzat de viol.

Ca să ajungă la această concluzie, Ronan Farrow a cules mărturiile a 13 actriţe sau manechine, toate victime ale comportamentului cofondatorului grupurilor Miramax şi Weinstein Company. Reamintim că Harvey Weinstein a revoluţionat cinemaul independent de la Hollywodd în anii ’80 şi ’90.

Actriţa italiană Asia Argento şi alte două femei afirmă că ar fi fost violate de producător şi forţate să-i facă o felaţie. « A fost un coşmar, m-am simţit distrusă » spune Argento. Colega ei, Lucia Evans, evocă şi ea sexul oral impus de Weinstein. Două actriţe franceze – Judith Godrèche şi Emma de Caunes - sunt şi ele citate ca victime ale hărţuirilor sexuale ale lui Weinstein.

Unele comediene au reuşit să scape însă de avansurile lui Weinstein. Printre ele, Rosanna Arquette şi Gwyneth Paltrow. Prima spune că nu a obţinut rolul pe care-l solicita dar totuşi a jucat apoi în Pulp Fiction de Quentin Tarantino, film produs de Miramax. A doua, fostă iubită a lui Brad Pitt, la fel, l-a refuzat pe Weinstein dar apoi a obţinut Oscarul în 1999 pentru rolul din Shakespeare in love, peliculă produsă de Weinstein. Angelina Jolie afirmă şi ea că a refuzat « propunerile » lui Weinstein şi că a refuzat să mai lucreze cu el demultă vreme.

Viraj cultural

Duminică, după primele revelaţii din New York Times, Harvey Weinstein fusese brusc îndepărtat de consiliul de administraţie de la conducerea propriului său studio. « Acuzaţiile de acum din New Yorker ar putea duce la urmăriri criminale » avertizează Le Monde.

In urma acestor dezvăluiri, fostul om forte de la Hollywood, prin vocea purtătoarei sale de cuvânt, a respins acuzaţia că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu forţa. In opinia lui, toate relaţiile pe care le-a întreţinut cu acuzatoarele sale au avut loc cu consimţământul respectivelor. Totodată însă, Weinstein s-a înscris într-o clinică ca să se trateze de adicţie sexuală şi a cerut să i se « lase o a doua şansă ». Soţia sa, Georgina Chapman, a decis să nu-i mai lase niciuna : ea a hotărât să divorţeze de producător.

Revelaţiile apărute acum reprezintă « un viraj cultural » spune Ronan Farrow, autorul anchetei. Ele au provocat de asemenea un val de critici din partea clasei politice.

Fostul cuplu prezidenţial Michelle şi Barack Obama s-a declarat « dezgustat » de acuzaţiile care i se aduc producătorului. Fosta candidată democrată la Casa albă, Hillary Clinton, multă vreme apropiată de Weinstein şi susţinută financiar de el, a reacţionat şi ea într-un târziu. « Sunt şocată şi consternată de aceste revelaţii. Apreciez curajul femeilor care au îndrăznit să vorbească » mai scrie fosta primă doamnă a Americii. Mulţi o critică însă déjà pentru faptul că a reacţionat foarte tardiv.

 
Hollywood: celebrul producător Harvey Weinstein, acuzat de viol şi hărţuire sexuală