Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa, apărare: noi priorităţi în perspectivă

2017-07-20t173108z_548376876_rc180d23dfc0_rtrmadp_3_france-politics-defence_0.jpg

Presedintele francez Emmanuel Macron în tinuta de pilot vizitînd baza militara de la Istres, în sudul Frantei, pe 20 iulie 2017.
Presedintele francez Emmanuel Macron în tinuta de pilot vizitînd baza militara de la Istres, în sudul Frantei, pe 20 iulie 2017.
Sursa imaginii: 
Credit foto: rfi.fr

Franţa îşi redefineşte priorităţile în materie de apărare. Un document în acest sens, redactat de 16 personalităţi, a fost prezentat miercuri 11 octombrie Consiliului apărării, iar vineri va fi înaintate preşedintelui Emmanuel Macron.

In 2013, cînd era preşedinte socialistul François Hollande, a fost redactată o Carte Albă a Apărării şi Securităţii naţionale, într-un context de ameninţare teroristă. Intre timp pericolul terorist a crescut şi mai mult, dar şi contextul geopolitic global impune o nouă reflecţie în materie de apărare. Brexit-ul, politica Rusiei, venirea lui Donald Trump la Casa Albă, evoluţia numeroaselor crize (de la cea siriană la cea nord-coreeană) obligă Franţa la repoziţionări strategice. Marea Britanie care a ieşit din Uniunea Europeană, precum şi America lui Donald Trump pun Franţa în faţa unor “elemente de incertitudine”, se arată în raport.

Agenţia France Presse îl citează pe preşedintele Emmanuel Macron cu această frază: “Fenomenul terorist este astăzi ameninţarea cea mai vizibilă şi cea mai perceptibilă. Dar ea este departe de a fi singura. Emergenţa şi reafirmarea politicilor de putere măresc riscul unei conflagraţii în lumea de astăzi”. Seful statului francez face aluzie, arată agenţia citată, la Rusia, China sau Iran.

O prioritate pentru Emmanuel Macron este apărarea europeană dar şi întărirea capacităţilor franceze. Bugetul armatei va fi mărit în fiecare an cu 1,7 miliarde de euro, pe durata celor cinci ani cît îşi va exercita Emmanuel Macron funcţia de preşedinte. In prezent bugetul global alocat apărării este în Franţa de 32 de miliarde de euro, iar în 2025 va fi de 50 de miliarde.

Franţa mai preconizează o reducere a prezenţei militare în anumite regiuni din Orientul Apropiat şi Africa, în contextul în care prăbuşirea Organizaţiei statul islamic este iminentă în Siria şi Irak.