Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA se retrag din Unesco şi acuză instituţia că este «anti-israeliană»

Sediul Unesco de la Paris

SUA au decis să se retragă din Unesco – Organizaţia Naţiunilor unite pentru educaţie, ştiinţă şi cultură – pe motiv că instituţia ar fi « anti-israeliană ». Washington îşi doreşte să păstreze un statut de observator. Potrivit statutelor instituţiei, retragerea americanilor din Unesco va deveni efectivă de abia pe 31 decembrie 2018. Ce reacţii a provocat această decizie?

Irina Bokova, directoarea generală Unesco, spune că « regretă profund » decizia americanilor de a se retrage. « E o pierdere pentru familia Naţiunilor unite ; este o pierdere pentru multilateralism. Universalitatea este esenţială pentru misiunea Unesco, aceea de a construi pacea şi securitatea internaţională în faţa urii şi a violenţei » a mai spus şefa instituţiei.

In comunicatul ei, doamna Bokova face de asemenea inventarul măsurilor luate de Unesco în colaborare cu SUA împotriva antisemitismului. Se amintesc astfel « acţiunile făcute pentru împărtăşi cât mai mult istoria Holocaustului, pentru a combate antisemitismul şi a preveni genocidurile ». Se evocă de asemenea « colaborarea cu OSCE – Organizaţia pentru securitate şi cooperare în Europa – pentru a pune la dispoziţia educatorilor noi unelte pentru a combate orice forme de antisemitism, aşa cum s-a făcut şi pentru a combate rasismul anti-musulman în şcoli ».

Franţa, care adăposteşte la Paris sediul Unesco şi este candidată la şefia instituţie, « regretă » şi ea decizia americanilor care « dă o nouă semnificaţiei » candidaturii sale.

Israel « salută » decizia SUA şi estimează că « începe o nouă eră »

Retragerea SUA din Unesco fusese evocată déjà în luna iulie. Atunci, Washington a calificat drept « afront adus istoriei » decizia de a declara oraşul Hebron din Cisiordania « zonă protejată a patrimoniului mondial ». Ambasadoarea americană pe lângă ONU, Nikki Haley, declarase atunci că iniţiativa « discreditează şi mai mult o agenţie onusiană déjà foarte discutabilă ». Premierul israelian Beniamin Netaniahu calificase de partea sa decizia Unesco drept « delirantă ». Acum, ambasadorul Israelului la ONU salută decizia americanilor şi estimează că « începe o nouă eră » la Naţiunile unite.

Asta în urma deciziei Comitetului patrimoniului mondial Unesco de a înscrie vechiul oraş Hebron pe lista sa estimând că « este de o valoare universală excepţională ». Unesco plasase de asemenea oraşul, aflat în teritoriile palestiniene ocupate, pe lista patrimoniului în pericol.

Hebron, oraş foarte tensionat, numără circa 200.000 de palestinieni şi câteva sute de coloni israalieni, retraşi într-o enclavă protejată de soldaţi israelieni. Respectiva enclavă se află însă nu departe de un loc sfânt pe care evreii îl numesc mormântul Patriarhilor în timp ce musulmanii îl numesc Moscheea lui Ibrahim.

Să reamintim în încheiere că americanii, aliaţii Israelului, s-au retras déjà o datà din Unesco, între anii 1984 şi 2003 iar din 2011 îşi suspendaseră contribuţia financiară la instituţie după ce Unesco acceptase Palestina ca stat membru.

 
SUA se retrag din Unesco şi acuză instituţia că este «anti-israeliană»