Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Austria va avea probabil cel mai tânăr lider din Europa: conservatorul Sebastian Kurz, 31 de ani

kurz.jpg

Sebastian Kurz, 31 de ani, liderul conservatorilor austrieci, ar putea deveni cel mai tânàr lider din Europa
Sebastian Kurz, 31 de ani, liderul conservatorilor austrieci, ar putea deveni cel mai tânàr lider din Europa
Sursa imaginii: 
wikipedia

Conservatorii au obţinut 31,4% (61 de mandate din 183) din sufragii şi deci au câştigat legislativele de duminică. Pe locurile doi şi trei, umăr la umăr, s-au clasat extremiştii de dreapta cu 27,4% (53 de mandate) din voturi și social-democraţii cu 26,7% din sufragii (52 de mandate). Sebastian Kurz, 31 de ani, actual ministru de externe şi lider al conservatorilor, ar putea deveni cel mai tanăr lider din Europa.

Sebastian Kurz, copilul precoce al politicii austriece - "Wunderwuzzi" cum este alintat - a preluat frâiele partidului conservator ÖVP acum 5 luni, în luna mai. Un partid cvasi-muribund, coalizat la putere de zece ani cu social-democraţii din SPÖ. Provocând alegeri anticipate, tânărul ambiţios şi-a văzut visul împlinit obţinând duminică o victorie neaşteptată în urmă cu doar câteva luni.

Cum remarcă mai mulţi analişti politici francezi, cel care adesea este comparat cu preşedintele Emmanuel Macron, are în fapt doar ambiţia şi tinereţea liderului francez. În timp ce Macron şi-a construit un partid complet nou, Sebastian Kurz a acaparat unul cu ştate vechi. După ce i-a îndepărtat sau s-a înţeles cu toţi baronii locali, Kurz şi-a modelat un partid - rebotezat "mişcare" - întru totul dedicat doar lui.

Apoi, spre deosebire de Macron care a urmat filiera clasică a elitelor franceze - liceu excelent, Școala naţională de administraţie şi inspector de finanţe - Kurz nu are nicio diplomă. Originar dintr-o familie a clasei de mijloc, viitorul probabil cancelar a început studiile de drept pe care însă nu le-a terminat niciodată. "Asta într-o ţară în care mai toată lumea este Herr Doktor", reaminteşte un analist citat de postul de radio France Info.

Tânărul carismatic are însă o pasiune: politica. Cariera sa este fulgerătoare. La doar 23 de ani este preşedinte al organizaţiei de tineret din partidul popular (conservator). La 25 este numit secretar de stat la integrare. La 27 de ani e ales deputat şi devine repede cel mai tânăr ministru de externe din 1945 încoace. Post care-i permite să-şi construiască o imagine internaţională şi să lege contacte cu mai-marii lumii. În 2014 devine, la nici 30 de ani, cel mai tânăr vorbitor de la tribuna ONU cu ocazia Adunării generale.

Victoria sa de duminică, bazată pe promisiunea că va reînnoi toată clasa politică - el care e déjà de 7 ani la guvernare - marchează revenirea la putere a dreptei. Scorul şi clasamentul  extremei drepte din FPÖ - locul doi cu circa 27 de procente din voturi - îi îngrijorează pe mulţi. Mai ales că "Wunderwuzzi" pare dispus să se coalizeze cu FPÖ pentru a guverna Austria.

Reamintim că în anul 2000, sosirea la guvernare a acestui partid extremist alături de conservatorii conduşi pe atunci de cancelarul Wolfgang Schüssel provocase critici europene şi chiar sancţiuni de la Bruxelles contra autorităţilor de la Viena.

 
Austria va avea probabil cel mai tânăr lider din Europa: conservatorul Sebastian Kurz, 31 de ani