Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron: primul interviu televizat de când a fost ales preşedintele Franţei

macron.jpg

Presedintele francez Emmanuel Macron în cursul interviului de pe canalul TF1 din 15 octombrie 2017
Presedintele francez Emmanuel Macron în cursul interviului de pe canalul TF1 din 15 octombrie 2017
Image source: 
Philippe Wojazer/AFP

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a acordat duminică seara un lung interviu canalului de televiziune privat TF1. Timp de mai bine de o oră, şeful statului a răspuns în direct, la Palatul Elysée, întrebărilor puse de trei jurnalişti. Detalii despre acest interviu inedit, primul acordat televiziunii de când a ajuns în fruntea statului acum 5 luni.

Scopul lui Emmanuel Macron era să le arate francezilor ce a făcut până acum, de când e în post la Palatul Elysée. Un soi de discurs pedagogic, de bilanţ.

Contextul impunea această intervenţie televizată. Presiunea asupra liderului francez devenise prea mare. Executivul este interpelat din toate părţile - opoziţie, sindicate, ba chiar şi unii membrii ai partidului prezidenţial La République en Marche au îndrăznit să exprime critici. Principalul reproş care i se aduce lui Macron este că ar fi prea de dreapta, un "preşedinte al bogaţilor", preferând să-i favorizeze deci pe cei mai înstăriţi dintre compatrioţii săi în detrimentul celor mai precari şi a claselor populare.

Până acum, Emmanuel Macron refuzase interviurile televizate pe motiv că "gândirea sa complexă" nu se potriveşte acestui tip de exerciţiu mediatic. De când e la palatul Elysée, el a privilegiat mai degrabă marile discursuri - Atena, Sorbona, etc - sau presa scrisă.

Aseară el şi-a justificat strategia. "Am decis să nu vorbesc tot timpul, să nu pălăvrăgesc. Cuvântul prezidenţial trebuie să-şi păstreze solemnitatea" a spus Macron. El a revenit şi asupra reproşurilor care i se fac pentru că ar fi utilizat unele cuvinte grosiere sau prea populare, precum "bordel". "Îmi asum acest stil, am să continui să spun lucrurilor pe nume".

Apropos de reformele pe care le-a iniţiat, în particular pentru a diminua şomajul, preşedintele a promis că "rezultatele se vor vedea peste un an si jumătate, doi ani". În fine, legat de clandestinii din ţară şi de eventualele crime pe care aceştia le comit, Emmanuel Macron a promis că "toţi cei fără acte care comit un delict vor fi expulzaţi". În materie de securitate, în particular de acte teroriste comise de indivizi izolaţi, precum cel de la Marsilia care a ucis recent două femei, el a insistat totuşi pe faptul că "riscul zero nu există".

În finalul interviului său, şeful statului a promis o lege care să combată hărţuirea sexuală şi a declarat că în calitatea sa de Mare Maestru al Ordinului, a demarat procedura de retragere a Legiunii de onoare producătorului american Harvey Weinstein, acuzat de hărţuire, agersiune sexuală şi viol de mai multe femei din lumea cinemaului.

 
Emmanuel Macron: primul interviu televizat de când a fost ales preşedintele Franţei