Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron: "Eu fac ceea ce spun, iată un lucru cu totul nou."

2017-10-15t192348z_136192624_rc15892814f0_rtrmadp_3_france-politics_0.jpg

Emmanuel Macron raspunzînd întrebarilor puse de jurnalisti pe canalul de televiziune privat TF1
Emmanuel Macron raspunzînd întrebarilor puse de jurnalisti pe canalul de televiziune privat TF1
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Preşedintele Emmanuel Macron a acordat duminică seară un interviu televizat care a fost, din punct de vedere mediatic, un succes. În jur de 10 milioane de telespectatori au urmărit derularea emisiunii şi răspunsurile date de şeful statului francez celor trei jurnalişti care l-au intervievat. Mai rămîne de văzut dacă francezii sunt mulţumiţi şi la nivelul conţinutului, sau mai precis în ce priveşte strategiile şi reformele preconizate de Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron a avut în faţa sa trei jurnalişti care nu l-au pus în dificultate, dimpotrivă, aceasta este impresia mea, i-au creat o ambianţă favorabilă pentru un fel de exerciţiu de pedagogie. Șeful statului şi-a explicat încă o dată metoda şi a ţinut să le spună din nou francezilor cum funcţionează el ca om politic şi ce scopuri are. În materie de stil de lucru, poate că fraza următoare este emblematică:

"Mai ales, eu fac ceea ce spun. Acest lucru poate că surprinde, acest lucru poate că îi contrariază pe unii. Dar, de fapt, este cu totul nou."

Această declaraţie conţine o critică severă faţă de predecesorii săi la Palatul Elysée şi faţă de clasa politică în general. Mai precis, o critică faţă de toţi cei care, aflaţi în posturi de răspundere, nu-şi completează vorba cu fapta, faţă de toţi cei care promit multe dar nu se mai ţin de cuvînt. În Franţa comentatorii şi oamenii politici citează deseori acest proverb cinic: "promisiunile nu-i angajează decît pe cei care le ascultă". Emmanuel Macron încearcă însă, iată, să aducă o notă de moralitate suplimentară în exercitarea funcţiei prezidenţiale şi să lege fapta de vorbă.

Principalul obiectiv al tînărului preşedinte francez este acela de a realiza reforme pe care el le consideră necesare, şi pe care nici unul dintre predecesorii său nu au reuşit să le impună. El afişează ambiţia de a transforma Franţa în cei cinci ani pe care îi are la dispoziţie, şi promite continuarea reformelor "în acelaşi ritm și cu aceeaşi hotărîre". Bineînţeles, reacţiile la interviul acordat de el sunt numeroase iar cele din tabăra opoziţiei pline de reproş.

Socialiştii, radicalii de stînga, comuniştii, conservatorii, Frontul Naţional îi reproşează enorm de multe lucruri: că nu are o veritabilă viziune pentru Franţa, că a vorbit ca un prim ministru şi nu ca un preşedinte, că se pierde în detalii tehnice, că se complace într-un exerciţiu de autosatisfacţie, că vrea să demoleze tot sistemul de avantaje sociale, că nu-i respectă pe francezi, că face jocul celor bogaţi… Printre reproşuri se mai numără şi faptul că n-a abordat unele subiecte, cum ar fi Europa şi ecologia.

Agenţia Reuters publică şi rezultatele unui sondaj de unde ar rezulta că 61 la sută dintre francezii care au urmărit emisiunea de duminică seară nu l-au găsit "convingător" pe preşedinte.

Este prea devreme să judecăm bilanţul preşedintelui la numai cinci luni de la intrarea sa în funcţie. În materie de stil, putem constata însă o schimbare, chiar şi din faptul că preşedintele a răspuns întrebărilor doar timp de o oră, deşi s-ar fi putut lungi mai mult. Oricum, el a decis să-şi rărească intervenţiile mediatice, tocmai pentru a nu devaloriza total “cuvîntul” prezidenţial.

Explicaţiile sale n-au descurajat în nici un caz sindicatele cele mai combative, care menţin presiunea asupra sa şi-i cer să retragă măsurile anunţate în privinţa flexibilizării pe piaţa muncii. Pe 19 octombrie sindicatul CGT va mobiliza din nou salariaţii pentru o zi de protest, în prelungirea altora cu care a fost deja confruntat Emmanuel Macron.