Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Seif al-Islam, fiul lui Muammar Gaddafi, ar putea juca curînd un rol politic în Libia

2017-07-25t164503z_638787411_rc11edfe99f0_rtrmadp_3_libya-security-france_0.jpg

Presedintele Emmanuel Macron mediator între cei doi mari rivali libieni, Fayez al-Sarraj si Khalifa Haftar.
Presedintele Emmanuel Macron mediator între cei doi mari rivali libieni, Fayez al-Sarraj si Khalifa Haftar.
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Revenirea în peisajul politic din Libia a partizanilor fostului regim reprezentat de Muammar Gaddafi apare ca inevitabilă. Aceasta este în orice caz opinia multor observatori, iar unii consideră că reconcilierea naţională nu este posibilă fără contribuţia gaddafiştilor.

"Umbra lui Gaddafi planează asupra haosului din Libia", scrie cotidianul Le Figaro. Foarte curînd însă un membru al clanului Gaddafi ar putea reveni, în carne şi oase, în centrul atenţiei: este vorba de Seif al-Islam, fiul fostului dictator, a cărui eliberare din închisoare este iminentă, în virtutea unei amnistii decretată în estul Libiei.

In Libia divizată, cu două guverne şi două adunări parlamentare, reconcilierea rămîne un obiectiv dificil. OrganizaţiaNaţiunilor Unite, care se implică în calitate de mediator, agrează în orice caz includerea gaddafiştilor în viitorul proces politic, mai ales dacă în primăvara anului viitor vor avea lor alegeri.

Mai rămîne de văzut dacă oamenii fostului regim vor o restaurare a sa sau acceptă o reconciliere pe noi baze. Mareşalul Khalifa Haftar, care controlează estul ţării, a permis recent revenirea în Libia a mii gaddafişti, iar unii dintre foştii comandaţi ai lui Muammar Gaddafi se află în fruntea unor unităţi care combat grupuri de insurgenţi.

In septembrie 2015, Consiliul suprem al triburilor libiene l-au desemnat pe Seif al-Islam ca reprezentat legitim al ţării, deşi acest consiliu nu are greutate constituţională, aflăm tot din Le Figaro. Adevărul este însă că mulţi libieni regretă viaţa pe care o duceau pe vremea lui Gaddafi, iar nostalgia poate funcţiona ca ideologie, ca vector politic. Din 2011 încoace, de la căderea regimului Gaddafi, nici un lider nu reuşit nici să se impună şi nici să cîştige simpatia populară.

Nu este exlus deci ca în cazul unor alegeri libere Seif al-Islam, sau un alt reprezentant al vechiului regim, să înceapă să joace rolul de salvator providenţial, capabil să pună capăt haosului.