Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Beijing, o capitală în stare de asediu în ajunul deschiderii Congresului PCC

chine.jpg

"Voluntari" la o intersectie în partea veche a capitalei Beijing unde se deschide pe 18 octombrie al 19-lea Congres PCC
"Voluntari" la o intersectie în partea veche a capitalei Beijing unde se deschide pe 18 octombrie al 19-lea Congres PCC
Sursa imaginii: 
REUTERS/Thomas Peter

Al 19-lea Congres al Partidului comunist chinez îşi începe lucrările miercuri 18 octombrie. Intâlnirea, organizată doar o dată la 5 ani, este crucială pentru Xi Jinping. Omul forte de la Beijing urmează să fie reales pentru al doilea mandat. Pentru a evita orice incident care ar putea tulbura Congresul sau păta imaginea partidului, măsuri drastice de securitate au fost luate déjà de câteva zile încoace pe străzile capitalei.

O armată de 650.000 de voluntari patrulează în tot oraşul sau staţionează la intersecţiile mai importante. Adesea cu brasarde pe braţ şi drapel naţional în mână, respectivii fac oficiu de « forţă paramilitară » scrie corespondenta RFI la Beijing.

Poliţiştii sunt ei poziţionaţi pe poduri sau în gări unde controlează mai aprig ca niciodată pe toată lumea. Pieţele de alimente şi sălile de sport au fost închise iar restaurantele din jurul pieţii Tineanmen au primit ordin să nu-şi aprindă cuptoarele. Barurile au fost nevoite să-şi anuleze concertele, copii din grădiniţe nu mai pleacă în excursii iar în supermarketuri nu se mai vând cuţite.

In fine, după cum reaminteşte corespondenta RFI în China, « pentru toţi disidenţii acest congres rimează cu vacanţe forţate departe de capitală ». Nici turiştii nu scapă de măsurile de securitate. Airbnb şi-a suspendat de exemplu toate rezervările pe perioada Congresului. « O obsesie securitară care nu se opreşte la porţile capitalei » deplânge în încheiere colega noastră.

Reamintim că acest al 19-lea Congres al Partidului comunist chinez se reuneşte pentru o săptămână în uriaşul Palat al Poporului din piaţa Tienanmen. Cei 2.287 de delegaţi au ca misiune să-i desemneze pe cei 205 noi membri ai Comitetului central. Instanţă care la rândul ei îi va numi pe cei 25 de membri ai Biroului politic şi pe cei 7 din Comitetul permanent al biroului politic. Acest ultim organ conduce în esenţă cea de-a doua putere mondială. Putere în fruntea căreia va fi reales Xi Jinping, actualul om forte de la Beijing.

 
Beijing, o capitală în stare de asediu în ajunul deschiderii Congresului PCC