Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa pregăteşte o nouă legislaţie împotriva violenţelor sexuale şi sexiste

gettyimages-615105106_0.jpg

Hashtag-ul #balancetonporc denuntînd hartuirile sexuale la locul de munca sau în strada a devenit cel mai comentat pe Twitter France.
Hashtag-ul #balancetonporc denuntînd hartuirile sexuale la locul de munca sau în strada a devenit cel mai comentat pe Twitter France.
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

In Franţa, ministra justiţiei, doamna Nicole Belloubet propune instituirea unui nou delict, de "ultragiu sexual", în contextul unei noi legi împotriva violenţelor sexuale şi sexiste. Dezbaterea în jurul acestui fenomen a luat o amploare enormă, în Franţa şi în alte ţări, ca urmare a scandalului Weinstein din Statele Unite. Pe reţelele de socializare zeci de mii de femei contribuie, prin mărturiile lor, la dinamitarea unui tabuu, cel al tăcerii din jurul hărţuirilor sexuale şi sexiste.

Un fel de tsunami planetar s-a produs după ce producătorul de cinema Harvey Weinstein a fost acuzat de viol şi de hărţuire sexuală. S-ar spune că dintr-o dată frica de a vorbi s-a spulberat, barierele autocenzurii au fost aruncate în aer şi cuvintele acuzatoare curg şiroaie, pe Twitter, Fecebook precum şi pe alte canale de comunicare globală.

In Franţa, preşedintele Emmanuel Macron a evocat duminică seară faptul că majoritatea femeilor ezită sau nu îndrăznesc să depună plîngere atunci cînd sunt hărţuite sexual. Noul proiect de lege legat de acest fenomen, care va fi dezbătul anul viitor, ar urma deci să conţină un arsenal mai nuanţat şi mai puternic pentru combaterea sexismului şi agresiunilor sexuale.

Ministra justiţiei, Nicole Belloubet precizează că delictul de “ultragiu sexist” va fi penalizat prin amendă sau verbalizare. Ea anunţă însă o concertare cu magistraţii, cadrele din poliţie şi numeroşi alţi actori sociali pentru redactarea viitoarei legi. In paralel le îndeamnă pe femeile care au evocat pe internet în mod anonim situaţii de hărţuire sexuală să depună plîngere în faţa justiţiei.

“Balance ton porc”, (ceea ce am putea traduce cu “denunţă-l pe porcul care te-a hărţuit”), sub semnul acestei formule devenită virală pe Twitter au început să curgă mii şi mii de mărturii şi mesaje în Franţa. Ministra justiţiei recunoaşte că aceste cuvinte sunt de natură să şocheze, dar, mai spune ea, “altfel mii de femei nu şi-ar fi dat drumul şi nu ar fi avut curajul să se exprime”.

Actriţa americană Alyssa Milano, cea care a lansat campania de denunţare a lui Harvey Weinstein, a declanşat un fenomen mondial de “eliberare a cuvîntului” scrie într-o depeşă Agenţia France Presse. In mod anonim sau nu, femei din foarte multe ţări se exprimă în prezent descriind situaţii dintre cele mai diverse… Interesant este faptul că mii de mărturii şi acuzaţii vin din ţări arabe precum Egipt sau Tunisia.

Ceea ce părea a fi “ruşinos” pînă acum, altfel spus denunţarea de către victimă a agresorului sexual, s-ar putea ca treptat să devină normal, în numele dezideratului numit justiţie. Această schimbare de optică este foarte bine captată de un mesaj transmis de o deputată laburistă britanică, Stella Creasy. Ea spune: “Am fost hărţuită şi eu, ca milioane de femei şi de fete în întreaga lume. Ruşine trebuie să aibă agresorul, nu eu.”

Un fel de campanie mondială se structurează împotriva unor practici şi reflexe pe care femeile nu mai vor să le suporte sau să le tolereze. In lumea arabă este denunţată "o anumită cultură a violului devenită banală".

Feministele din Franţa dar şi din alte ţări salută lansarea acestei vaste dezbateri pentru ca “toleranţa socială” în faţa fenomenului sexist să scadă. Iar prima doamnă a Franţei, Brigitte Macron, a declarat următoarele: “Sunt foarte fericită că femeile îndrăznesc să vorbească. Tot răul spre bine”.