Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Xi Jinping la al 19-lea Congres al PCC : China nu va închide uşa lumii

presedintele_chinei_xi_jinping_deschide_cel_de-al_19-lea_congres_al_partidului_comunist_chinez_18_octombrie_2017_beijing.jpg

Presedintele Chinei Xi Jinping deschide cel de-al 19-lea Congres al Partidului comunist chinez, 18 octombrie 2017, Beijing
Presedintele Chinei Xi Jinping deschide cel de-al 19-lea Congres al Partidului comunist chinez, 18 octombrie 2017, Beijing
Sursa imaginii: 
REUTERS/Jason Lee

După îndelungi aplauze, Xi Jinping a deschis astăzi al 19-lea Congres al Partidului comunist chinez, la Beijing. Numărul unu, care va fi confirmat pentru următorii cinci ani, a pronunţat un discurs axat pe lupta împotriva corupţiei şi pentru o deschidere a economiei ţării către întreaga lume. Un discurs, înainte de toate, naţionalist. 

 

Viaţa aproape că s-a oprit în China, relatează corespondetul RFI la Beijing. În prezenţa foştilor preşedinţi Jiang Zemin (în vârstă de 91 de ani) şi Hu Jintao, Xi Jinping şi-a făcut intrarea în aplauzele participanţilor la Congres, sigur pe el şi zâmbitor.

Marea întâlnire a Partidului comunist chinez are loc la Palatul Poporului din Beijing unde, numărul unu al regimului a susţinut un discurs fluviu, urmând ca mandatul să îi fie prelungit pentru următorul cincinal. Preşedinte al republicii, lider al armatei şi secretar general al Partidului Comunist chinez, Xi Jinping s-a exprimat în faţa a 2.300 de delegaţi, aproape toţi îmbrăcaţi în costum sobru şi cravată roşie, timp de 3 ore şi 30 de minute.

“La ora actuală, atât în plan intern cât şi în cel extern, există schimbări profunde şi complexe”, a explicat Xi şi a continuat: “dezvoltarea ţării noastre are loc într-o importantă perioadă, una strategică dar în care provocările sunt foarte serioase”. Cel mai puternic om din stat, a făcut şi un bilanţ al primilor cinci ani de mandat, cinci ani de progres pe calea « visului chinez de înoire a marii naţiuni », după cum s-a exprimat. Un discurs naţionalist şi pe alocuri ameninţător.

Pentru acest eveniment, lucrătorii au oprit lucrul iar marea sală a Palatului Poporului a fost decorată cu perdele roşii şi se putea citi sloganul « Trăiască Partidul comunist – mare, glorios şi onest ». De altfel în Beijing se pot observa sloganuri patriotice prin care se cere ca acest congres să fie primit cu « căldură ». Totodată un important dispozitiv de securitate a fost mobilizat: controalele s-au multiplicat, meciuri de forbal amânate, barurile au fost obligate să rămână închise. Nimic nu trebuie să perturbe cel mai important eveniment din viaţa politică a Chinei, care are loc o dată la cinci ani. 

Promiţând « o nouă eră », preşedintele Chinei nu a lăsat să se întrevadă nicio speranţă de liberalizare a regimului. El a promis un tratament “echitabil” societăţilor străine. Totodată, s-a arătat hotărât să continue modernizarea militară “pentru o armată de prim rang”. Liderul Chinei se va întâlni în lunile următoare cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump. 

China la care visează Xi Jinping este o ţară “puternică”, « una care luptă pentru poziţia de primă putere a lumii şi care nu va fi marioneta nimănui. »

« Armonie », « stabilitate »  şi înainte de toate «ataşament faţă de valorile socialiste » acestea sunt cuvintele cheie ale acestui discurs ideologic pronunţat de secretarul general al Partidului comunist chinez. El a lansat şi un apel de combatere a celor care ar putea mina puterea.

 « Fiecare tovarăş al celui mai mare partid din lume trebuie să fie deschis reformei şi inovaţiei şi să respingă orice eventual blocaj al sistemului », a recomandat omul cheie de la Beijing pentru « victoria decisivă a societăţii şi pentru triumful socialismului chinez în noua eră ». Partidul Comunist este la putere din 1949 şi numără 89 de milioane de membri. 

Aşadar, Congresul va da undă verde pentru un nou mandat de cinci ani pentru Xi Jinping dar, mai mult, deschide calea către un eventual al treilea mandat. În acest moment există o limită de vârstă de 68 de ani impusă membrilor biroului politic dar analiştii anticipează eliminarea acestui prag. Xi Jinping va avea 69 de ani la următorul congres din 2022.

De când se află la putere, din 2012, Xi Jinping, şi-a plasat fidelii în posturi cheie şi a dus o campanie anti-corupţie. “Partidul va continua să aibă o toleranţă zero faţă de responsabilii corupţi”, a asigurat el.

În deschiderea Congresului, Coreea de Nord a felicitat Partidul comunist chinez, un lucru neobişnuit. Realţiile dintre cele două s-au deteriorat ca urmare ambiţiilor nucleare ale Phenianului. Într-un mesaj public,  Partidul Muncitorilor din Coreea, unicul partid de guvernământ, a felicitat « toţi membrii partidului pentru progresul în construcţia socialismului". Beijing doreşte să aducă Phenianul la masa negocierilor pentru a contribui la limitarea ambiţiilor sale nucleare. După ce a lansat mai multe rachete, Beijing s-a alăturat noilor sancţiuni ONU prin care sunt interzise exporturile nord-coreene de cărbune şi minerale de fier şi reduc aprovizionarea cu petrol.