Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cote de refugiaţi: ultimul zbor între Grecia şi Franţa

refugies.jpg

Familie de refugiati pe insula Lesbos din Grecia
Familie de refugiati pe insula Lesbos din Grecia
Sursa imaginii: 
ARIS MESSINIS / AFP

Circa 230 de sirieni, irakieni şi pakistanezi au plecat miercuri de la Atena cu destinaţia Lyon. E vorba de ultimul zbor charter organizat spre Franţa în cadrul relocărilor europene de refugiaţi. Un sistem care a luat sfârşit pe 26 septembrie.

Dintr-un total de 12.000 promişi iniţial că vor fi primiţi de Paris, doar vreo 4.300 de refugiaţi au putut să vină din Grecia în Franţa. « Diferenţa se explică prin faptul că nu au fost destui candidaţi » spune la RFI ambasadorul Franţei la Atena. Christophe Chantepy nu vorbeşte dealtfel de vreun « obiectiv fixat » ci de o « ţintă generală ». In opinia lui, mai rămân de relocat din Grecia continentală doar câteva zeci de persoane.

Sistemul european de relocare fusese lansat acum doi ani, în plină criză a migranţilor. Idea era de a-i repartiza pe refugiaţii din Grecia şi Italia în celelalte state europene. Sistemul a luat sfârşit pe 26 septembrie şi doar circa 28% din cote au fost atinse. Mai exact, doar 22.000 de refugiaţi au fost trimişi din Grecia în restul Europei, alţi 5.000 aşteptând în continuare o decizie.

Franţa este a doua ţară, după Germania, care a acceptat cei mai mulţi refugiaţi, originari în foarte mare parte – 80% - din Siria, ţară confruntată de 6 ani cu un război civil.

 
Cote de refugiaţi: ultimul zbor între Grecia şi Franţa