Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tentativă de atentat contra unor politiceni şi moschei în Franţa

politia_a_desfasurat_pe_17_octombrie_2017_mai_multe_actiuni_in_mediul_dreptei_radicale_franceze_foto_de_ilustratie.jpg

Politia a desfasurat pe 17 octombrie 2017 mai multe actiuni în mediul dreptei radicale franceze (Foto de ilustratie)
Politia a desfasurat pe 17 octombrie 2017 mai multe actiuni în mediul dreptei radicale franceze (Foto de ilustratie)
Sursa imaginii: 
DENIS CHARLET / AFP

Persoanele au legături cu extrema dreaptă franceză şi au fost oprite în sud-estul Franţei şi în regiunea pariziană. Ele sunt bănuite că doreau să atace oameni politici şi moschei. 

Tentativa de atentat îi viza pe purtătorul de cuvânt al Guvernului Chritophe Castaner şi pe Jean-Luc Mélenchon, fostul candidat la prezidenţiale din partea France Insoumise/ Franţa Nesupusă (stânga radicală). Cei doi au declarat că nu erau la curent cu eventuale ameninţări la adresa lor.

Ancheta derulată asupra unui militant de extremă dreaptă, acuzat de terorism, a dus la interpelarea a zece persoane – cu vârste între 17 şi 25 de ani, printre care se află şi o femeie.

Militantul de la care s-a pornit investigaţia are 21 de ani. Ancheta în cazul său a început în iulie iar tânărul a fost plasat în detenţie provizorie în cadrul unei anchete deschise pentru «asociere la infracţiuni teroriste». El a fost reperat de poliţie ca urmare a paginii de Facebook pe care o administra şi în care îl glorifica pe criminalul norvegian Anders Breivik – cel care a omorât 77 de persoane în 2011. La domiciliul tânărului, poliţia a descoperit arme.

Acesta a participat la mai multe întâlniri ale unei mişcări de extremă dreaptă din Franţa. Totodată, a participat la întâlniri organizate de Frontul Naţional în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale dar şi pentru legislativele din acest an. Secretarul general al partidului a negat că l-ar cunoaşte ori că militantul de extremă dreaptă ar fi membru în Frontul Naţional.

Investigaţia a dus la descoperirea unui plan de acţiuni violente care vizau un locaş de cult, un om politic, un migrant şi un traficant de stupefiante, după cum a precizat o sursă judiciară citată de France Presse.