
Special Paris
Lecţia austriacă: populismul european este în continuare activ
austria.jpg

« Lecţia recentelor alegeri generale din Austria se rezumă într-o propoziţie : populismul european este mai departe activ ». O scrie Le Monde încă din titlul editorialului său. Ziar care constată că « valul protestatar eurosceptic şi anti-imigraţie care bântuie Europa de câţiva ani, nu pare să moară ».
« În Austria, întrebarea care se pune acum – şi care interesează întreaga Uniune europeană - este dacă Sebastian Kurz, tânărul lider ÖVP, va accepta sau nu să guverneze cu extrema dreaptă din Partidul libertăţii (FPÖ) condus de Heinz-Christian Strache. Dispreţuitor vizavi de Uniunea europeană, denunţând fluxurile migratorii care ar putea bulversa echilibrul demografic al ţării, FPÖ duce în spate două lucruri : un trecut nazist şi o serie de militanţi care flirtează cu antisemitismul » notează Le Monde.
« Dilema este cu atât mai grea pentru Kurz cu cât, a duce mai departe aceeaşi coaliţie dreapta-stânga care guvernează ţara de 7 decenii ar echivala cu a nu ţine cont de plictiseala pe care o produce în electorat această formulă obosită. Numeroşi austrieci consideră că sistemul lor politic nu mai funcţionează cum trebuie, este uzat şi reproduce de o manieră incestoasă elitele. Cu alte cuvinte, a continua cu o astfel de coaliţie dreapta-stânga ar putea umfla şi mai mult scorul extremei drepte ».
Fluxurile migratorii, prioritatea numărul unu?
« A se alia cu FPÖ, aşa cum s-a întâmplat déjà în 2000, este însă o treabă ce poate avea mari pericole pe viitor ». Le Monde aminteşte că « respingerea Uniunii europene este un element-cheie din ADNul partidului. FPÖ exploatează la nesfârşit tema imigraţiei şi de multe ori o face cu accente xenofobe. Austria a fost, e adevărat, foarte primitoare în timpul războaielor din Balcani şi una dintre cele mai generoase ţări cu imigranţii veniţi începând cu 2015. Opinia publică a început să se sperie iar Sebastian Kurz şi-a înăsprit discursul despre imigraţie pentru a ajunge în fruntea scrutinului de duminică. Pretinzând ministerul de Interne, FPÖ nu-i uşurează misiunea lui Kurz » mai scrie Le Monde.
Ziar care constată că « imigraţia rămâne în centrul mişcărilor de protestatare şi anti-elite europene. Tema a marcat scenele politice din Austria, Germania, Olanda, Danemarca, Finlanda şi Marea Britanie. In Franţa, victoria lui Emmanuel Macron nu diminuează cu nimic nici rata record a absenteismului şi nici scorul uriaş al Frontului naţional. In fine, la Varşovia şi Budapesta, partidele naţionaliste sunt déjà la putere ».
« Sebastian Kurz trebuie să fie exigent. A lăsa ministerul Internelor pe mâna extremei drepte este un risc ce nu trebuie luat. Situaţia imposibilă în care se regăeşte liderul conservator austriac îi priveşte însă pe toţi responsabilii europeni. Uniunea europeană nu arată că ar fi erijat în prioritatea numărul unu chestiunea fluxurilor migratorii ». « Ori, conchide Le Monde, « nu există pentru europeni chestiune mai urgentă de tratat în profunzime. E o treabă despre care trebuie vorbit zilnic şi căreia trebuie să i se aloce mijloace pe măsura mizei sale. În caz contrar, fricile oamenilor, vânzătorii de iluzii şi soluţiile simpliste vor prospera ».