Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa numără peste 500 de cartiere de magherniţe

maghernite.jpg

Maghernite la portile Parisului, martie 2017
Maghernite la portile Parisului, martie 2017
Sursa imaginii: 
wikipedia

Ziarul Le Monde consacră o lungă anchetă cartierelor de magherniţe din Franţa. Ar exista circa 570 de astfel de cartiere formate din cocioabe. În 2017, 16.000 de bărbaţi, femei şi copii trăiesc în ele.

« Existenţa acestor cartiere de magherniţe nu intersează pe nimeni. Și totuşi, există exact 571 de astfel de adunături de cocioabe la periferia marilor oraşe. Numai în zona pariziană ar exista 113 astfel de cartiere sărace. Greu să nu vezi aceste excrescenţe urbane, aceste înşiruiri de cabane de-a lungul austrozăzilor care irigă zona capitalei » notează Le Monde.

Ziar care reaminteşte în treacăt faptul că « asociaţilor le-a trebuit mult timp şi energie pentru a impune în limbajul administrativ noţiunea de « cartiere de magherniţe » - sau bidonvilles, cum spun francezii. Conservatorul Nicolas Sarkozy şi apoi socialistul Manuel Valls au privilegiat dintotdeauna termenul de « tabără ilegală » lucru care lăsa să se înţeleagă că doar romii trăiau în ele. Pentru puterea publică, magherniţele sunt regatul romilor, un fel comod de a privi lucrurile, o etichetă politică ce urmăreşte să limiteze empatia şi chiar să facă opinia publică să accepte distrugerea acestor cartiere » estimează un membru al Fundaţiei Abbé Pierre citat de Le Monde.

« Ori, dacă azi majoritatea celor care locuiesc în astfel de cartiere insalubre sunt români şi bulgari, tot mai des apar acolo şi alte populaţii : moldoveni, ucraineni, sirieni, magrebini. Francezi get beget sunt însă foarte puţin prezenţi în acest tip de habitat organizat » spune Olivier Peyroux, unul dintre cei mai buni cunoscători ai problemei.

Politica de dezmembrare are şi un cost extrem de ridicat : circa 320.000 de euro pe cartier distrus, a calculat Olivier Peyroux. În fine, greu de asumat că în Franţa anului 2017, jumătate din copii care trăiesc în astfel de cocioabe – mai exact 49% dintre ei - nu sunt şcolarizaţi iar 30 de procente dintre ei nu au mers la şcoală nici în Franţa nici în România.

Jacques Toubon, Apărătorul drepturilor, amintea şi el această stare de fapte  în ultimul său raport pe 2016. « Asta nu-i împiedică mai departe pe unii primari să găsească tot felul de strategii ca să-i împiedice pe copii să meargă la şcoală » deplânge în încheiere autorul anchetei din Le Monde.

 
Franţa numără peste 500 de cartiere de magherniţe