Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Târgul de artă contemporană Paris: Între dorinţă şi iad

opera_lui_raqib_shaw_expusa_in_cadrul_fiac_2017.jpg

Opera lui Raqib Shaw expusa în cadrul FIAC 2017
Opera lui Raqib Shaw expusa în cadrul FIAC 2017
Sursa imaginii: 
Siegfried Forster / RFI

Aproape o mie de lucrări de artă sunt expuse la Grand Palais dar şi în spaţii publice din Paris – a început marele târg internaţional de artă contemporană. Este cea mai mare întâlnire anuală a galeriilor de artă dar şi a colecţionarilor veniţi din întreaga lume la Paris. Aproape 200 de galerii din 30 de ţări participă la eveniment – programul afişat de acestea este unul impresionant. Pentru primată dată au venit la târg galerii din Egipt şi Tunisia. Proiecţiile în aer liber le completează pe cele care au loc în interiorul Grand Palais. 

Cum intraţi pe poarta de la Grand Palais descoperiţi o sculptură înaltă de cinci metri, poleită cu aur. Sfatul este să nu vă lăsaţi devoraţi de Flame of Desire aşa cum se numeşte această lucrare de 300 de kg căci vă poate costa scump: câteva milioane de euro pentru opera realizată în 2015 de artistul japonez Takashi Murakami.

Dacă vi se pare mult, vă puteţi răcori cu o pictură situată chiar lângă şi care poartă titlul It’s a cold day in hell, a lui Ricci Albenda.

O altă galerie prezentă vă permite să interacţionaţi cu arta. E gratuit! Puteţi juca ping-pong, vă sunt oferite palete şi mingi necesare. În schimb, dacă vă place mult masa de ping-pong o puteţi cumpăra. Costă 70.000 de dolari – este semnată de o artistă thailandeză care lucrează între Berlin, New York şi Bangkok. Este o investiţie în viitor – numele lucrării de artă este Tomorrow is the question

Puteţi vedea în premieră Cireşul fantastic a lui Raqib Shaw - unul populat de creaturi pe jumătate om - jumătate animal. Coroana de ramuri a fost meticulos sculptată de acest artist londonez născut în India. Sculptura este prezentată la Paris de o galerie new-yorkeză şi costă 1,5 milioane de dolari.

Puteţi veni şi fără să cumpăraţi nimic, doar pentru a vă face o idee despre ce înseamnă arta contemporană – intrarea costă între 20 şi 37 de euro. Oricum nu sunteţi singurul care ar face acest lucru: ministrul Culturii, Françoise Nyssen s-a plimbat printre toate aceste lucrări pentru a le admira. S-a oprit zâmbitor în faţa unei sculpturi în bronz realizată de un artist belgian.

În cadrul vânzărilor de artă la nivel mondial, cea contemporană a explodat. Din 2000, segmentul de artă contemporană a crescut de la 3% la 15%. Iar 16% dintre francezi au cumpărat déjà o lucrare de artă contemporană iar unul din patru doreşte să achiziţioneze una, arată un studiu publicat recent.

O galerie din Tunisia prezintă la târg un video aparţinând unui artist care, cu un minim de mijloace, a reuşit să creeze un mesaj puternic: el conţine mesaje din domeniul politic, social, pasaje din ziare iar rezultatul este o scenă complet absurdă. Compoziţia video costă 5.000 de euro.

În aer liber, lângă Centre Pompidou poate fi găsită şi admirată lucrarea intitulată Domestikator. Este vorba de o casă ce are forma unui act sexual iar Louvre a refuzat să o expună pe motiv că ar reprezenta o viziune prea brutală şi care poate fi prost percepută de public. Lucrarea a fost deja expusă în Germania. Are 12 metri înălţime şi a fost realizată de un artist olandez. “Este o victorie pentru libertatea de expresie”, s-a felicitat reprezentantul artistului.  

Operele pot fi admirate doar până duminică.