Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


La Ischia, un G7 cu miniştrii de Interne asupra combatanţilor jihadişti

fortele_de_ordine_au_fost_mobilizate_pentru_intalnirea_g7_ce_are_loc_pe_insula_italiana_ischia.jpg

Fortele de ordine au fost mobilizate pentru întalnirea G7 ce are loc pe insula italiana Ischia
Fortele de ordine au fost mobilizate pentru întalnirea G7 ce are loc pe insula italiana Ischia
Image source: 
interno.gov.it

Miniştrii de Interne ai G7 s-au întâlnit pe insula italiană Ischia. Principalul subiect: ameninţările reprezentate de combatanţii străini care au fugit după căderea bastioanelor jihadiste. Discuţiile au loc până vineri după-amiază. Lupta contra cyber-terorism este un alt subiect ce este dezbătut cu reprezentanţi ai Google, Facebook, Twitter şi Microsoft.

Ministrul italian de Interne, Marco Minniti i-a primit pe omologii din Canada, Franţa, Germania, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite, pe comisarii europeni Dimitris Avramopoulos (Migraţie) şi Julian King (Securitate) şi pe secretarul general al Interpol, germanul Jürgen Stock.

După eliberarea Rakka, fost fief sirian al jihadiştilor de la organizaţia Stat Islamic, numeroşi combatanţi străini au dispărut. Despre ei şi ameninţarea pe care o reprezintă se vorbeşte la Ischia în cadrul G7. Chestiunea schimburilor de informaţii între statele din G7 va fi importantă în cadrul luptei contra terorismului.  

Între 25.000 şi 30.000 de persoane din peste 100 de ţări, dintre care 5.000 provin din Europa, formează acest contingent şi care ar putea să revină în ţările de origine.

« Mulţi au murit în conflicte dar nu se cunoaşte numărul lor. Alţii vor încerca să revină de unde au plecat », a explicat ministrul italian de interne într-un interviu acordat La Stampa.

De asemenea, se vorbeşte şi despre cyber-terorism. Sunt prezenţi la discuţii cele patru grupuri strategice - Google, Facebook, Twitter şi Microsoft. Cele 7 cele mai puternice ţări de pe planetă speră să ajungă cu aceştia la un angajament comun în lupta contra terorismului.

« Obiectivul este de a crea o alianţă între guverne şi furnizorii de acces la internet. Trebuie găsită calea de a interveni fără să aducem vreo atingere marii deschideri democratice în baza căreia funcţionează aceşti furnizori », a explicat responsabilul italian. În iunie, Facebook, Microsoft, Twitter şi YouTube anunţau crearea unui Forum Mondial contra terorismului, prin care se poate interveni în eventualitatea unui conţinut jihadist propagat pe internet.

2.000 de poliţişti şi militari au fost mobilizaţi pentru întâlnirea G7.