Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legislative în Cehia: Euroscepticul Andrej Babis favorit în sondaje

miliardarul_andrej_babis_in_campanie_la_praga_28_septembrie_2017.jpg

Miliardarul Andrej Babis în campanie la Praga, 28 septembrie 2017
Miliardarul Andrej Babis în campanie la Praga, 28 septembrie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/David W Cerny/File Photo

Două zile de alegeri legislative în Cehia - vineri şi sâmbătă . Tara are în continuare o doză de euroscepticism iar partidele tradiţionale sunt în declin. Cea mai mare parte a formaţiunilor politice resping ideea unor cote a refugiaţilor în această ţară care de fapt nu a fost atinsă de criza migratoare. Fostul ministru al Finanţelor, miliardarul Andrej Babis este favorit în sondaje. Miliardarul este deseori comparat cu Donald Trump ori cu Berlusconi. 

8 milioane de alegători ar trebui să îi desemneze pe cei 200 de deputaţi. Scrutinul ar putea să catapulteze în parlament partidul SPD ceh, anti-migraţie şi anti-Uniunea Europeană, un curent observat şi în alte state ale Europei de Est.

Principalul favorit este Andrej Babis, în vârstă de 63 de ani, fondator al unui gigant agro-alimentar, chimic şi de media motiv pentru care a fost deseori etichetat « Berlusconi ceh ». Potrivit sondajelor, mişcarea mișcarea sa populistă ANO (în traducere 'DA') ar putea obţine între 25 şi 30% din voturi.

Este critic în ceea ce priveşte zona euro şi faţă de directivele de la Bruxelles căruia îi reproşează că îi limitează suveranitatea naţională.  Andrej Babis a ţinut să reproşeze : «Statele trebuie conduse de preşedinţi şi premieri şi nu de către Juncker » – preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker.

Ïn ultima dezbatere televizată, l-a avut în faţă pe candidatul Partidului Social-Democrat, ministrul de Externe - Lubomir Zaoralek un pro-european. A fost ocazia pentru a-şi menţine linia: “nu dorim cote de migranţi pentru că nu dorim aici migranţi, vrem să stopăm acest fenomen. Dorim un premier care va spune cancelarei germane Angela Merkel şi preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron că soluţia se găseşte în afara Europei”, a precizat Andrej Babis.

Iar contra-candidatul său nu l-a contrazis : « Nu vor exista cote, vă pot promite şi garanta. Nimeni nu ne poate obliga acum să intrăm în zona euro”, a afirmat ministrul de Externe. Mai mult, cei doi candidaţi sunt de acord că nu doresc adoptarea euro. Andrej Babis este de părere că « zona euro a fost un proiect economic dar care a devenit unul politic » şi s-a declarat ostil ideii de a plăti datoria Greciei.

Politologii se aşteaptă la o perioadă de incertitudine înainte de constituirea unei coaliţii. Cel mai probabil Andrej Babis nu va putea să formeze o coaliţie viabilă, unele partide refuză să guverneze cu el. Unul dintre susţinătorii săi este preşedintele ţării, Milos Zeman.

Campania sa anti-corupţie şi anti-euro a avut de suferit după ce a fost începută urmărirea sa în cadrul unei anchete privitoare la fondurile europene de care ar fi beneficiat. El  este acuzat şi că ar fi colaborat cu poliţia secretă comunistă, înainte de 1989.

Rezultatul scrutinului ar urma să fie cunoscut sâmbătă seară.

Guvernul nou ales va înlocui actualul cabinet de centru-stânga în care Andrej Babis a fost ministru al Finanţelor până în mai 2017.